ODLAZAK VELIKANA

Da nije bilo Mandže, najljepši trenuci ove generacije ne bi se nikad ni dogodili

14.08.2018 u 16:43

Bionic
Reading

Mario Mandžukić odlučio je nakon SP-a u Rusiji zaključiti reprezentativnu karijeru, a Hrvatska je s njim izgubila požrtvovnog igrača za velike utakmice koji je zabio neke od ključnih golova u našoj nogometnoj povijesti...

Teško je uopće zamisliti hrvatsku reprezentaciju bez 32-godišnjeg beskompromisnog borca rodom iz Slavonskog Broda kojeg ozljede nikad nisu mogle zaustaviti da istrči u nacionalnom dresu i da svoj maksimum na terenu, kako u obrambenim zadacima, tako i prema naprijed.

  • +16
Mario Mandžukić - zvijezda Juventusa i hrvatske reprezentacije Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Možete voljeti stil igre Marija Mandžukića ili ne, no mora mu se priznati da se većina najljepših trenutaka ove generacije ne bi nikad dogodili da nije bilo njega na terenu, a od 33 pogotka koje je postigao u 89 utakmica, neke ćemo zauvijek pamtiti.

Mandžo za reprezentaciju nastupa od 2007. godine, a u sjećanju svakako ostaje kako je nosio našu momčad na Euru 2012. godine kada je s dva pogotka potopio Irsku, a onda nije dopustio Talijanima da poraze Hrvatsku, čime je očuvao nadu u prolazak dalje sve do posljednje minute dvoboja sa Španjolcima.

Mandžukić je u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu u kojem se naša reprezentacija našla u istoj grupi sa Srbijom u obje utakmice 'visokog rizika' tresao mrežu i još jednom potvrdio da je čovjek za bitne okršaje, da bi na SP-u u Brazilu dvaput zabio Kamerunu i zajedno s Perišićem golovima držao Hrvatsku u igri za osminu finala, sve do onog što se dogodilo s Meksikom.

No, ništa se ne može mjeriti s njegovim nastupom na SP-u u Rusiji, na kojem je već u prvoj utakmici protiv Nigerije bio zaslužan za oba pogotka, da bi u nokaut fazi natjecanja preuzeo stvari u svoje ruke i gurao Hrvatsku prema finalu.

Mandžukić je brzo odgovorio pogotkom Dancima u osmini finala, a tko zna što bi bilo da to nije napravio. Jednu od njegovih ljepših asistencija u karijeri vidjeli smo u četvrtfinalu kad je poslužio Kramarića i spustio na zemlju Ruse, a trenutak kada je u produžetku protiv Engleske zabio pokraj Pickforda i doveo našu reprezentaciju na korak do svjetske titule nikad nećemo zaboraviti.

Tri pogotka na Svjetskom prvenstvu, uključujući i onaj bizarni pokraj Llorisa u finalu, osvojena srebrna medalja i potvrda vrhunske klase. Mario Mandžukić zaista odlazi iz reprezentacije na svom vrhuncu i svima onima koji će ga pokušati zamijeniti sljedećih mjeseci i godina neće biti nimalo lako na travnjaku...