NBA PLAY-OFF

Curry se igra košarke; evo kako je odveo Golden State u finale Zapada!

12.05.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Košarkaši Golden Statea svladali su na svom parketu Portland sa 125:121 te s 4-1 u pobjedama izborili mjesto u konferencijskom finalu NBA doigravanja, dok su Toronto Raptorsi kao domaćini s 99:91 pobijedili Miami i došli do prednosti 3-2 u njihovoj polufinalnoj seriji u Istočnoj konferenciji.

Jednoglasno proglašeni najbolji igrač NBA lige Stephen Curry ubacio je 29 koševa, a uz to je imao 11 asistencija, a Klay Thompson je ubacio 33. Kod Portlanda su najbolji bili Lillard sa 28 koševa i McCollum sa 27.

Ponovno je svojim 'ludim' šutevima oduševio Curry koji je u završnici izludio igrače Blazersa koji su ga pokušavali . Dodajmo još kako se ozlijedio Andrew Bogut (zadnja loža) i nije poznato hoće li biti spreman za konferencijsko finale.

Dodajmo kako je uoči dvoboja u rasprodanoj Oracle Areni u Oaklandu, povjerenik NBA lige Adam Silver predao Stephenu Curryju trofej za najboljeg igrača NBA lige, koji je kapetan Warriorsa zaradio drugu sezonu zaredom te postao prvi igrač u povijesti koji je do nje stigao jednoglasnom odlukom, odnosno s maksimalnim brojem bodova.

'Svaki put kad kroči na parket, on izmisli nešto novo', rekao je Silver predajući trofej Curryju koji je te njegove riječi potvrdio još jednom dojmiljivom predstavom.

Nakon što je odslušao ovacije navijača i zauzeo mjesto u početnoj petorci Warriorsa prvi put nakon četvrte utakmice serije prvog kruga odigrane u Houstonu, u kojoj je ozlijedio koljeno, Curry je poveo svoju momčad prema teško izborenoj pobjedi. Nije bilo onako dramatično, kao što je bilo u četvrtoj utakmici u Portlandu, gdje je kapetan Warriorsa u produžetku ubacio 17 koševa, ali igrači Portlanda učinili su sve kako bi produžili seriju.

'Znamo kako se pobjeđuje u doigravanju. Ovo je bila jedna od najneizvjesnijih serija u koja je završena u pet utakmica', rekao je nakon dvoboja Klay Thompson koji je imao briljantnu šutersku večer u kojoj je ubacio 33 koša uz pogođenih šest trica iz devet pokušaja.

Blazersi su bolje otvorili utakmicu, u prvom poluvremenu imali i 11 koševa prednosti, ali nisu uspjeli odnijeti pobjedu iz Oracle Arene. No, sve do posljednjih 25 sekundi utakmice bili su u igri. Tada je Stephen Curry izveo jednu od svojih čarolija. Pri vodstvu Warriorsa 118-116 driblingom iza leđa stvorio si je taman toliko prostora koliko mu je trebalo da se odmakne korak unazad i uputi šut za tricu preko nemoćnog Al-Farouqa Aminua.

"Klay je bio šuterski sjajan. No, način na koji je Steph završio utakmicu, onaj šut iz koraka unatrag za pet razlike, to je šut kakav vjerojatno samo on može pogoditi", rekao je trener Golden Statea Steve Kerr.

Uobičajeni doprinos pobjedi svoje momčadi dao je i Draymond Green s 13 koševa, 11 skokova i šest asistencija, a 10 poena je ubacio Shaun Livingston. Goste je s 28 koševa te po sedam skokova i asistencija predvodio Damian Lillard, C. J. McCollum je postigao 27 koševa uz osam skokova, a 20 poena je ubacio Allen Crabbe.

"Moramo biti ponosni na to kako smo ih namučili. Ova se serija vrlo lako mogla produžiti na sedam utakmica", rekao je najbolji igrač Portlanda Damian Lillard.

Warriorsima sada ostaje čekati rasplet polufinalne serije San Antonija i Oklahoma Cityja, u kojoj Thunder ima prednost 3-2 i u noći s četvrtka na petak priliku da pred svojim navijačima izbore finalni okršaj na Zapadu s aktualnim prvacima.

Što se tiče pobjede Toronta i vodstva u seriji 3-2 najzaslužnije je svakako tandem DeRozan & Lowry koji su zajedno ubacili 59 koševa. Lowry je uz 25 koševa upisao i 10 skokova, a njegovih pet vezanih koševa u završnici (trica s osam metara!) odlučili su pobjednika.

Na čekanju su odavno igrači Clevelanda, jedine momčadi koja još uvijek nije poražena u ovom doigravanju. Nakon pobjede Toronta nad Miamijem 99-91 u Air Canada Centreu, Raptorsi su na korak od povijesnog, prvog plasmana u konferencijsko finale.

Treba reći kako je Toronto krajem prvog poluvremena vodio sa 20 koševa razlike, ali se Miami uspio vratiti i doći na korak do produžetka...

Kod Miamija najbolji je bio 34-godišnji Dwyane Wade sa 20 koševa (šut iz igre 6-14), ali u završnici nije pogodio nekoliko šuteva. Kobrnu pogrešku, kada je Miami gubio tri koša razlike, u završnici je napravio Slovenac Goran Dragić kada je krivo dodao loptu.

Kod Miamija po 13 poena ubacili su Goran Dragić i Josh Richardson.

Brojne ozljede mogle bi odigrati veliku ulogu u ostatku serije. Heat je bio bez prvog centra Hassana Whitesidea, koji će možda biti spreman za šestu utakmicu u kojoj je Miami domaćin u noći s petka na subotu. Upitan je nastup Luola Denga koji nije završio petu utakmicu zbog bolova u zglobu zapešća lijeve ruke. S druge strane, Toronto je već ranije ostao bez svog prvog centra Jonasa Valančiunasa (skočni zglob), a u petoj utakmici zglob zapešća ozlijedio je DeMarre Carroll. DeMar DeRozan je propustio nekoliko minuta zbog ozljede palca desne ruke, ali nema sumnje da će biti spreman za šestu utakmicu.


NBA doigravanje - drugi krug

Istočna konferencija

Toronto - Miami 99-91

(rezultat u seriji je 3-2 za Toronto)

Zapadna konferencija

Golden State - Portland 125-121

(Golden State je pobijedio s 4-1)

NBA liga

Doigravanje

Toronto - Miami 99:91
trenutni rezultat 3:2 sljedeća ut. 13.5.
Golden State - Portland 125:121
završni rezultat 4:1