ZLATO PO BROJU STANOVNIKA

Čudesna Hrvatska u svjetskoj eliti; evo koje su dvije države ispred nas!

19.08.2016 u 16:37

  • +6

Martin i Valent Sinković osvojili veslačko zlato u Riju

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Murad Sezer, Gonzalo Fuentes

Bionic
Reading

Zlatnim odličjima Sare Kolak u bacanju koplja te jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470, hrvatski su olimpijci s pet zlata i dva srebra zasjeli na 15. mjesto ljestvice osvajača odličja po završetku dvanaestog natjecateljskog dana na Igrama u Rio de Janeiru. Jednako tako, zanimljivo je vidjeti i na kojem se mjestu nalazi Hrvatska kada su u pitanju medalje po broju stanovnika. Tu spadamo u sam svjetski vrh!

Međutim, poznato je kako su vaterpolisti osigurali najmanje srebro (igraju finale protiv Srbije) te je boksač Filip Hrgović osigurao minimalno broncu. U slučaju da obje spomenute medalje postanu zlatne, Hrvatska će iza sebe ostaviti mnoge moćne države.

Trenutno, prema kriteriju ukupnog broja osvojenih medalja, Hrvatska je sa sedam odličja na 28. mjestu (dvije medalje još sigurno osvajamo, op. a.). Vodeći u objema kategorijama su američki sportaši koji su u 12 dana Igara osvojili ukupno 100 odličja, od čega 35 zlatnih.

Slijede ih Velika Britanija s 22 i Kina s 20 zlata. Dosad su odličja na Igrama u Rio de Janeiru osvajali sportaši iz 82 države, od čega njih 55 ima barem jednog olimpijskog pobjednika.

Osim vaterpolista i Hrgovića, kandidat za medalju svakako je i povratnica na velika natjecanja Blanka Vlašić koja je sa stilom izborila plasman u finale skoka u vis. S obzirom na to da zbog slučajeva dopinga u finalu neće biti njezinih najvećih konkurentica Ruskinja, uz malo sreće te ako bolna noga izdrži, Blanka bi napokon mogla ostvariti san i okititi se olimpijskim zlatom.

U tom slučaju Hrvatska bi s ukupno deset medalja skočila još koje mjesto više. Rekordna berba medalja na olimpijskim igrama kakvu ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti.

Po ukupnom broju medalja, po broju stanovnika, Hrvatska je trenutno na petom mjestu, na prvom je Grenada (malena otočna država na jugoistoku Karipskog mora sa 106 tisuća stanovnika) koja dosad ima jedno srebro. Odmah iza nje su Novi Zeland, Bahami, Jamajka i drugi (ljestvicu pogledajte OVDJE).Na priloženoj ljestvici Hrvatska ima šest medalja (još nije upisana ona Sare Kolak), a mi smo već uračunali i dvije koje čekamo (vaterpolo i boks). Prema tim podacima, skočili smo za četiri mjesta!

Ako se gledaju samo zlatne medalje po broju stanovnika, u tom slučaju Hrvatska je trenutno treća (ljestvicu pogledajte OVDJE). Ispred nas su samo dvije otočne države, Bahami i Jamajka. Zlatom Sare Kolak preskočili smo Fidži (još nisu osvježeni podaci!).

Zaista čudesan rezultat naših sportaša!