Čudesni portugalac

Cristiano Ronaldo prisjetio se svojih početaka, a onda oduševio izjavom o sebi kao ribaru na rodnom otoku

06.02.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Portugalac Cristiano Ronaldo proslavio je u srijedu 5. veljače 35. rođendan, a povodom toga objavljen je i veliki intervju za portugalske novine A Bola

Kada je kao klinac od 12 godina otišao s rodnog otoka Madeira na probu u Sporting nije mogao niti sanjati da će imati tako dugu i uspješnu karijeru. Stigavši u glavni grad Portugala prolazio je kroz teško razdoblje jer su mu se vršnjaci rugali zbog čudnog otočkog dijalekta, ali to je u njemu – kada je imao 14 godina – probudilo neviđenu volju za radom. Tada je odlučio da će postati profesionalni nogometaš za kojeg će čuti cijeli svijet.

Ubrzo su ga otkrili treneri Arsenala Arsene Wenger te Manchester Uniteda Alex Ferguson koji su ga pratili u mlađim kategorijama i u njemu su 'vidjeli ono nešto'.

Na koncu je kao 18-godišnjak u transferu teškom 19 milijuna eura Ronaldo u ljeto 2003. potpisao za Manchester United čime je postao prvi Portugalac u povijesti tog kluba te tinejdžer za kojeg je plaćen rekordan iznos u povijesti engleskog Premiershipa. No, ni tada nitko nije mogao predvidjeti kako će taj klinac postati jedan od najboljih nogometaša svih vremena. A kamoli da će tako dugo igrati na visokoj razini. U Manchester Unitedu igrao je od 2003. do 2009. godine nakon čega u ljeto u transferu teškom 94 milijuna eura prelazi u Real Madrid u kojem ostaje do 2018. kada prelazi u Juventus. No, da će Ronaldo i u 36. godini života, u koju je zakoračio, tako dominirati nije mogao predvidjeti baš nitko. Pa ni sam Ronaldo.

Podatak kako je u snažnoj Serie A zabio gol u deset uzastopnih utakmica, čime je stigao nadomak apsolutnog rekorda koji drži Ciro Immobile (13), dokazao je kako godine nisu važne. Uostalom, Ronaldo je poznat kao osoba koji jako pazi na svoje tijelo, pazi što i koliko jede te kada ide spavati. Oni koji ga bolje poznaju kažu da je zapravo time opsjednut.

Na pitanje je li mogao sanjati kao klinac sa Madeire, otoka koji je bliže Afirici nego Portugalu, kako će imati takvu karijeru u kojoj je osvojio pet titula pobjednika Liga prvaka, zatim pet Zlatnih lopti za portugalske novine A Bola je između ostalog rekao:

'Znate, kada sam bio klinac, mislio sam da ću kao 35-godišnjak biti ribar na Madeiri. Nisam mogao niti sanjati da ću imati ovakvu nogometnu karijeru i igrati u klubovima u kojima sam igrao. Nije bilo lako, put je bio jako težak, ali isplatilo se', kazao je između ostalog Portugalac, zvijezda Juventusa koji dominirao u talijanskoj Serie A.

No, novo veliko iskušenje za Ronalda svakako će biti osmina finala Lige prvaka u kojem ih sredinom veljače čeka francuski Lyon. Svi koji poznaju Ronalda kažu kako je baš sve podredio upravo osvajanju još jedne Lige prvaka.

'Šesto finale Lige prvaka? Zašto ne? Juventus je jako dobra momčad i siguran sam da, uz malo sreće, možemo otići do kraja', dodao je Ronaldo.

  • +5
Serie A, Juventus - Fiorentina Izvor: Profimedia / Autor: Marco Bertorello / AFP / Profimedia