DAVIS CUP

Čilić nakon maratona donio prvi bod Hrvatskoj

01.02.2013 u 20:48

Bionic
Reading

Hrvatska Davis Cup reprezentacija povela je u Torinu protiv Italije s 1-0 u ogledu 1. kola Svjetske skupine, koji se igra na zemljanoj podlozi…

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić svladao je 31-godišnjeg Talijana Paola Lorenzija, 61. tenisača svijeta, 6:1, 6:7(6), 4:6, 6:3, 6:2 nakon tri sata i 43 minute igre.

Čilić je prema originalnom rasporedu trebao igrati protiv Fabija Fogninija, koji je otkazao nastup zbog povišene temperature i premorenosti. Talijani se nadaju kako će se do nedjelje oporaviti i biti spreman. Na njegovo mjesto uskočio je Paolo Lorenzi, protiv kojeg Čilić nikada dosad nije igrao, ali se pokazao kao tvrd orah.

Čilić je, doduše, lagano dobio prvi set sa 6:1, ali u drugom je često bio u problemima na svom servisu. Servirajući kod 4:5 je spasio jednu set-loptu svog suparnika, prije toga je izvukao 0-40 na svom početnom udarcu. U tie-breaku je Lorenzi poveo sa 6:3, Čilić je poravnao na 6:6, ali je nakon toga izgubio sljedeća dva poena.

U prvom gemu trećeg seta je Čilić izgubio servis, iako je imao 40:0. Imao je veliku priliku za povratak u desetom gemu kada je Lorenzi servirao za set, 15-40, ali je nije uspio iskoristiti.

Ipak, u četvrtom i petom setu je do izražaja došla razlika u kvaliteti između ove dvojice tenisača, pa je Čilić ipak uspio slomiti otpor neugodnog Lorenzija bez većih problema, nakon što je zaostajao 2:1 u setovima.

'Igrao sam vrlo dobro, dao sam sve od sebe, ali na kraju ipak nije bilo dovoljno. U petom setu sam bio umoran, Čilić je zagospodario terenom i igrao bolje. Šteta što nisam uspio napraviti više u četvrtom setu', komentirao je odmah nakon meča Lorenzi.

'Ovo je bio naš prvi susret, vrlo težak za mene. Nakon odličnog mog prvog seta, on je počeo igrati puno agresivnije. Ulazio je u razdoblja kada je pogađao više od 10 prvih servisa u nizu u drugom i trećem setu. U drugom setu nisam imao niti jednu break-loptu, u trećem sam imao tri-četiri koje nisam uspio iskoristiti. Nije mi bilo jednostavno ostati miran i čekati nove šanse. Naš izbornik je napravio dobar posao, jer me smirivao nakon trećeg seta i dao mi je puno podrške. Nakon toga sam postao dosta opušteniji. Pokušao sam igrati agresivnije i to se na kraju pokazalo kao najbolje oružje', kazao je nakon susreta Čilić

Kada ste, zapravo, saznali da nećete igrati protiv Fabija Fogninija, već protiv Lorenzija, tenisača koji je 2011. godine na ATP Masters 1000 turniru u Rimu imao protiv Rafaela Nadala set, 4:4 i 0:30, što pokazuje da se radi o igraču koji može biti vrlo neugodan na zemljanoj podlozi?

'Saznali smo sat vremena prije meča, u skladu s pravilima Davis Cupa. Nije se bilo jednostavno pripremiti za meč, ali moram sam se koncentrirati na sebe i svoj tenis, a onda tijekom meča pokušati dobiti što više spoznaja o njegovoj igri. Nisam baš igrao bajno, pogotovo u prva tri seta. U redu, prvi set je bio dosta OK. Svejedno mislim da moram podignuti razinu igre za sljedeće mečeve.'