SPLIT NAMUČIO 'VUKOVE'

Ciboni prva pobjeda i velika prednost

19.05.2009 u 20:22

Bionic
Reading

Cibona je rezultatski uvjerljivo nadvisila Split sa 102:84 (28:24, 20:20, 26:27, 28:13) u prvoj polufinalnoj utakmici prvenstva Hrvatske, no gosti su u Draženovu domu odigrali vrlo dobru utakmicu i dugo držali Zagrepčane u neizvjesnosti

Cibona je prvu polufinalnu utakmicu protiv Splita dobila sa plus 18, no ta visoka razlika ostvarena je tek u posljednjoj četvrtini izvrsnom obranom. U prve tri četvrtine Splićani su izvrsno kontrirali domaćinima, pogađali trice i iz naizgled nemogućih situacija, pa je u jednom trenutku njihov šut za tri koša iznosio 12:20. No u trenutku kad je taj segment šuta stao, splitska kola krenula su nezaustavljivo nizbrdo.

Alan Anderson ponovno je odigrao simultanku. Angažiran i u obrani i u napadu, davao je ton igri Cibone, a u njezinim redovima raspoloženi su bili i Davor Kus i Nikša Prkačin. Premda su splitski Amerikanci, ali i neuništivi Ante Grgurević, dobro parirali 30 minuta, snage i koncentracije nije bilo za išta više od zaista časnog poraza.

Ključni trenuci utakmice zbili su se početkom posljednjih deset minuta. Cibona je napravila 12:0 i otišla na nedostižnu razliku 86:71, ali i nakon tog dobrog uvoda igrala angažirano do samog kraja. Split jednostavno nije znao kako probiti čvrstu i odjednom izuzetno angažiranu obranu domaćina, a istovremeno Cibona je u napadu bila raznolika i nepogrešiva. Uostalom, kako je to izgledalo u posljednjoj četvrtini, govori rezultat postignut u tom dijelu igre: 28:13.

Premda su Andersonova zakucavanja, blokade, asistencije i prodori zaista zaslužili ovacije oko 800 gledatelja u Draženovu domu, ne manji pljesak dobio je i prvi strijelac domaćina Nikša Prkačin. Šut osam od osam za dva poena i sedam od devet slobodna bacanja, za ukupno 23 koša, dokaz su da je Prkačin vratio i svježinu i formu uoči važnog uzvrata protiv Splita i eventualnog finala protiv Zadra ili Zagreba. Koš manje od njega zabio je već spomenuti Anderson, no ostvario je i osam uspješnih skokova, podijelio četiri asista i natjerao suparnika na osam faula. Davor Kus zabio je također 22, uz to imao i šest uspješnih dodavanja odigravši jednu od boljih partija u posljednje vrijeme.

U redovima Splita najefikasniji je bio Lucas Jamon sa 18 postignutih koševa, Ante Grgurević uspješno se hrvao s centrima Cibone u svom reketu te usput zabio 16 koševa, od čega četiri trice iz pet pokušaja. Ništa manje vrijedan je podatak da je dobri stari Grga i 10 puta uspješno skočio. Dvoznamenkasti u redovima gostiju bili su još Darlon Johnson (12), Zoran Vrkić (12) i Eddie Shanon (10).

Druga utakmica polufinala između Splita i Cibone na rasporedu je u subotu u 19 sati, a igra se u Dioklecijanovu gradu. U finale će momčad koja prva stigne do dvije pobjede.