reli dakar

Četvrti naslov Carlosa Sainza za povijest, hrvatska posada Šebalj - Vidaković 10.

19.01.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Hrvatski automobilist Juraj Šebalj sa suvozačem Ivanom Vidakovićem (Nissan Terrano) osvojio je treće mjesto u zadnjoj etapi (Yanbu - Yanbu, 328 km) ovogodišnjeg izdanja Relija Dakar te je u konkurenciji "Classic" u ukupnom redoslijedu završio na desetom mjestu

Pobjedu u zadnjoj etapi među "klasicima" ostvarila je španjolska posada s vozačem Carlosom Santaolallom Millom (Toyota Land Cruiser), što mu je donijelo i prvi trofej u ovoj kategoriji.

Njegov sunarodnjak Carlos Sainz (Audi RS Q E-tron) po četvrti put u karijeri je slavio u glavnoj konkurenciji među automobilistima. Pobjedu u zadnjoj etapi odnio je Francuz Sebastian Loeb (Prodrive Hunter), ali Sainz je u ukupnom redoslijedu pobijedio s 80 minuta prednosti.

Zanimljivo, Sainz je sva četiri naslova osvojio vozeći različite automobile: 2010. je slavio s Volkswagenom, 2018. u Peugeotu, a 2020. u Miniju. No, u povijest se upisao kao prvi pobjednik Relija Dakar koji je vozio automobil na električni pogon uz dodatni pomoćni uređaj za povećavanje dometa. Sainzu je ovo bila posljednja prilika da to učini, jer se momčad Audi Sport povlači s ovog natjecanja, kako bi se usredotočila na prijelaz u Formulu 1 od 2026.

U konkurenciji motociklista je po drugi put u karijeri slavio Amerikanac Ricky Brabec (Honda CRF 450 Rally) koji je u zadnjoj etapi bio sedmi, ali je njegov najveći konkurent Ross Branch došao na cilj kao deveti pa nije došlo do promjene na vrhu. Brabec je prvi put slavio 2020., iste godine kad je Carlos Sainz osvojio svoj treći naslov.