KOPIĆEVA ANALIZA KOLA

Čestitke Sopiću, 'Tićima' i dvojcu iz Lekine ekipe: Bišćan već treću utakmicu...

24.04.2023 u 08:22

Bionic
Reading

Iza nas je 30. kolo SuperSport Hrvatske nogometne lige, a koje je opet ponudilo nekoliko zanimljivih situacija. Gorica je iskoristila kiks Šibenika te pobjegla s dna ljestvice. Osijek je pak u sudačkoj nadoknadi primio dva gola i doživio još jedan poraz, ali i novu trenersku smjenu, dok je Bišćanova momčad kiksala u Puli

O svim zanimljivostima ovog kola, kao i o taktičkim potezima trenera, stručnu je analizu sastavio iskusni nogometni trener, 45-godišnji Željko Kopić, koji je tijekom karijere vodio Lučko, Cibaliju, Zagreb, Slaven Belupo, Hajduk i Dinamo, ali i ciparski Pafos te bugarski Botev.

LOKOMOTIVA - ŠIBENIK 1:0

Još jednom smo se uvjerili, na primjeru Šibenika koliko je nogomet nepredvidljiv i koliko se brzo mijenjaju okolnosti. Prije dvadesetak dana Šibenčani su imali osjetnu prednost na tablici u odnosu na posljednje plasiranu Goricu i ali i slavili su pobjedu u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa protiv Dinama.

Danas su Šibenčani u ozbiljnim problemima, imaju četiri prvenstvena poraza u nizu, negativan trend i zadnji su na prvenstvenoj tablici. Svaka sljedeća utakmica im je kvalifikacijska u borbi za ostanak u ligi.

Trener Čanadi se ponovno odlučio za formaciju 3-5-2, ovaj puta s isturenim napadačkim dvojcem Dolček Špeljak. Veći dio prvog poluvremena proveli su u defenzivnom bloku, solidno kontrolirajući Lokomotivine ofenzivce, ali prema naprijed nisu uspijevali stvoriti nikakve ozbiljnije prijetnje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Drugo poluvrijeme su djelovali puno ambicioznije prema naprijed i baš su preko spomenutog napadačkog dvojca imali dvije izgledne prilike za gol, a kasnije je dobru priliku za pogodak nakon što je ušao u igru imao i Duje Čop.

Lokomotivi je pobjedu lijepim pogotkom osigurao Indrit Tuci. Nije ovo bila jedna od boljih predstava Čabrajine momčadi, ali njegovi su igrači osvojili tri boda s kojima žive europske snove.

U posljednjih sedam prvenstvenih utakmica, poraženi su samo jednom, protiv Dinama. U dobroj su formi i imaju razloga s optimizmom gledati prema predstojećim utakmicama.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

  • +4
Lokomotiva - Šibenik, 30. kolo, 2022/23. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

SLAVEN BELUPO - OSIJEK 2:1

Utakmica je imala svoju predigru, dvije izuzetno zanimljive situacije sa psihološkog aspekta. Za Osječane i trenera Borimira Perkovića je dugi niz bez pobjede svakako bio otežavajući faktor u pripremi utakmice, dok su s druge strane Slavenaši dočekali utakmicu s najavom trenera Zorana Zekića kako na kraju sezone napušta Koprivnicu.

I prvo poluvrijeme je baš tako i izgledalo, obje ekipe se djelovale pomalo sputane, gledali smo igru s puno trke, htijenja, ali bez kvalitetnih, osmišljenih napadačkih akcija.

Međutim, Osječani su drugo poluvrijeme otvorili bolje i poveli Caktaša nakon ubačaja Lovrića iz kornera. U ovoj situaciji su loše reagirali domaći igrači na defenzivnom korneru.

Trener Zekić je izmjenama pokušao preokrenuti tijek utakmice, ali su Osječani bili kvalitetniji suparnik, imali nekoliko izglednih situacija iz kojih su mogli i morali drugim golom riješiti utakmicu.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

I onda, kako to obično biva, nakon neiskorištenih prilika stigla im je kazna. Zekić je u napad poslao sve što je imao na raspolaganju, i to mu se vratilo duboko u sudačkoj nadoknadi. Krstanović s bijele točke i Boras nakon centaršuta Jambora iz kornera zabili su za veliko slavlje domaćih, tri boda i visoko četvrto mjesto. Pravi užitak je bio vidjeti domaće igrače, klupu i trenera Zekića kako zajedno slave pogotke.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Kod drugog pogotka domaćina, Osječani su loše branili defenzivni korner protiv skoro 2 metra visokog Marca Borasa, te su ponovno ostali bez bodova.

Slavenaši su ovom pobjedom zadržali dobru atmosferu i u dobro raspoloženju očekuju posljednjih šest kola prvenstva, dok Osječani moraju pronaći novog trenera ali i način kako prekinuti ovaj crni rezultatski niz.

ISTRA 1961 - DINAMO 0:0

U Puli, koja je za Dinamo tradicionalno nezgodno gostovanje, domaćini su u ne posebno kvalitetnoj utakmici uspjeli doći do još jednog pozitivnog rezultata protiv lidera prvenstva.

Zanimljivo je za istaknuti kako je trener Igor Bišćan i treću utakmicu u nizu, od kada je na klupi Dinama započeo s identičnih prvih 11.

Međutim, energija momčadi na terenu nije bila na razini prve dvije utakmice. Istra se dobro postavila od samog početka utakmice, uspijevala je kontrolirati utakmicu, i nije gostima dozvolila visoki postotak posjeda lopte.

Prvi su zaprijetili Istrani u 17. minuti preko Kadušića, kasnije i preko Mlinara dok je Dinamo prvu ozbiljniju situacije pred golom Istre imao tek u 31. minuti preko Drmića.

Treba naglasiti kako je Istra već sredinom prvog poluvremena zbog ozljede ostala bez Darwina Mattheusa, koji u posljednjem dvoboju ova dva protivnika Istri donio tri boda prekrasnim pogotkom i koji je bitan igrač za momčad Gonzala Garcije, posebno s aspekta ofenzivne organizacije.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Bišćan je sredinom drugog poluvremena pokušao dobiti veću energiju od momčadi uvođenjem Luke Menala i mladog Frana Topića. U ovako koncipiranoj momčadi, Ivanušec se pomaknuo s lijeve krilne pozicije u središnjicu, na poziciju 'desetke'.

I upravo je Topić imao najveću priliku za goste, ali nije uspio pogoditi okvir gola iz izgledne pozicije, dok je na suprotnoj strani Livaković obranio situaciju '1 na 1' protiv Monsefa Bakrara.

Do kraja utakmice igrači Dinama su dominirali, pokušavali doći do pogotka, ali se Istra kvalitetno branila i u konačnici zasluženo došla do jednog, velikog boda koji će im puno značiti u nastavku natjecanja.

HAJDUK - VARAŽDIN 2:0

Hajduk je utakmicu protiv Varaždina dočekao u fantastičnom raspoloženju zbog pobjede juniorske momčadi protiv Milana i plasmana u finale Lige prvaka mladih.

Ovim putem i osobno čestitam od srca 'Bilim tićima' i njihovom treneru Marijanu Budimiru, te im želim puno sreće i uspjeha u današnjoj finalnoj utakmici protiv AZ Alkmaara.

Trener Ivan Leko se ponovno odlučio za formaciju 4-2-3-1 i definitivno je odustao od formacije s tri igrača u zadnjoj liniji.

Svoje mjesto u početnih 11, na poziciji desnog bočnog zauzeo je mladi, 19-godišnji Niko Sigur.

Utakmica je prošla u dominaciji domaćih igrača, međutim, prvu priliku su imali gosti preko Nike Domjanića čiji je udarac iz izgledne situacije obranio Ivan Lučić.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Utakmicu je lijepim pogotkom iz slobodnog udarca usmjerio Benrahou koji igra sve bolje, zabija, asistira, i pokazuje se kao igrač koji daje sve veći doprinos momčadi.

Uz odličnu igru, postignuti gol i asistenciju Benrahoua, moram istaknuti Emira Sahitija, ne samo zbog prekrasnog pogotka, već izvrsne energije, napravio je jako puno odličnih stvari na poziciji desnog krila.

Sigurno je da trener Leko napokon ima razloga za zadovoljstvo, momčad mu je odigrala dobru utakmicu, njegovi igrači nisu primili gol, djelovali su kompaktno i povezano.

Varaždinci su do kraja utakmice mogli do počasnog pogotka, ali u ovoj utakmici nisu bili na razini domaćina i Splićani su zasluženo osvojili tri boda. Već u srijedu Hajduk gostuje u Gorici, dok Varaždinci idu na još jedno teško gostovanje, Dinamu u Maksimir.

GORICA - RIJEKA 1:0

U ovom kolu utakmicu koju sam očekivao s najvećim zanimanjem igrala se u Velikoj Gorici. Dvije ekipe koje su u jako dobroj formi, svaka sa svojim ciljevima. Rijeka s ambicijom osvajanja trećeg mjesta, a Gorica u borbi za ostanak u društvu najboljih hrvatskih klubova.

Od samog početka utakmice gledali smo jako dobar nogomet, i prava je šteta što je već u drugoj minuti zbog zaleđa poništen prekrasan gol Tonija Fruka.

Utakmica je bila s puno tempa, energije, intenziteta na obje strane, a Riječani su imali nešto veći posjed lopte i prvu pravu priliku preko Antonija Marina, a kasnije i Nike Jankovića. Međutim, domaći vratar Ivan Banić u obje situacije izašao je kao pobjednik.

Do poluvremena Mitrović i Fruk imali su dobre situacije na drugoj strani tako da je tih 0:0 na poluvremenu i najrealniji rezultat iako su Riječani imali dominaciju u posjedu lopte i broju napadačkih akcija.

Od početka drugog dijela, Rijeka je u potpunosti dominirala, igrala je jako dobro, i kada se očekivao pogodak u mreži Gorice, dogodilo se suprotno.

Na drugoj strani terena prekrasan pogodak lijevom nogom postigao je Kristian Fućak koji nakon dva pogotka na domaćem terenu protiv Osijeka, ponovno svojim golom donio tri boda svojoj ekipi.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Do kraja utakmice Riječani su na sve načine pokušavali doći do izjednačenja ali su domaćini izdržali sve napade i upisali tri izuzetno bitna boda.

Rijeka je igrala dobru utakmicu, u dobroj je formi i dalje je treća na prvenstvenoj tablici, te ne vjerujem da će ovaj poraz ostaviti nekog velikog traga na Jakirovićevu ekipu.

Gorica je u ovom posljednjem periodu napravila istinski pothvat, od otpisane momčadi uspjela je doći do pretposljednjeg mjesta koje ih ostavlja u SuperSport HNL-u.

Zaista treba čestiti treneru Sopiću, igračima i svima koji su dio ove priče na upornosti, mentalnoj snazi i zajedništvu s kojim su došli do ove točke. Ispred sebe imaju još šest utakmica, svaka im je bitna, ali s ovakvim pristupom i izvedbama mogu igrati protiv svakoga i očekivati kvalitetan rezultat. Podatak da su u zadnjih deset kola osvojili 17 bodova, a najviše bodova u tom periodu osvojila je Rijeka (19) dovoljno govori sam za sebe. Veliko bravo za Goricu.

  • +16
Gorica - Rijeka, SuperSport HNL, 32.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Više statistike portažite OVDJE