HORST SIEGL ZA TPORTAL

Češka legenda svoje nazvala kukavicama; evo što misli o Hrvatima!

  • +24

EURO 2016: Hrvatska - Turska (Pariz)

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/John Sibley

Bionic
Reading

Hrvatska i Češka u petak će u St. Etienneu od 18 sati igrati utakmicu drugog kola skupine D na Euru u Francuskoj. Mnogi tvrde da je riječ o suparnicima koji će odlučivati o drugom mjestu u skupini, ali nakon prvog kola Čačićevi su igrači u boljoj situaciji

Hrvatska je na otvaranju Eura odličnom igrom stigla do pobjede nad Turskom 1:0 dok su Česi, uz također dostojan otpor Španjolcima, ipak posrnuli. Držali su se Česi odlično do 87. minute, kada im je Pique pogodio mrežu i razbio snove o iznenađenju na startu prvenstva.

Naravno, sada se Česi protiv Hrvatske moraju vaditi, a to Vrbinim igračima neće biti jednostavno.

Potvrdio je to u ekskluzivnom intervjuu za tportal.hr legendarni igrač praške Sparte i reprezentacija, prvo Čehoslovačke, a potom i Češke - Horst Siegl. Bio je Siegl čak četiri puta najbolji strijelac češke lige, a na listi legendi najvećeg praškog kluba, Sparte, zauzima visoko mjesto. Za Spartu je zabio čak 128 golova, a u cijeloj češkoj ligi 176 golova. Po broju naslova prvaka Češke, s osvojenih 11 prvenstava drugi je najtrofejniji igrač u povijesti kluba.

Bio je Siegl član i one čuvene generacije koja je na Euru 1996. igrala u finalu. No te je godine izostao s reprezentacijskog popisa. A prije i poslije toga skupio je 19 utakmica i zabio sedam golova za reprezentaciju Češke. Ovih dana boravi u Francuskoj, točnije u St. Etienneu, u kojem smo ga sreli u društvu bivšeg nogometaša Milana Đekića, člana legendarne momčadi NK Zagreb, koju je Vlatko Marković uvodio u prvu ligu bivše države.

#‎navijajmokao1

Pošaljite Vatrenima putem Facebooka, Twittera ili Instagrama fotku svoje amajlije – predmeta za sreću i zaželite im uspjeh na Euru 2016. Označite objavu s #navijajmokao1 i osvojite Samsung Galaxy J3 i druge nagrade! Više na http://bit.ly/Navijajmokao1.

'Moja Češka je razočarala u prvoj utakmici protiv Španjolske! Odigrali su prilično kukavički, defanzivno i takvu igru, ako žele pobijediti Hrvatsku, ne smiju ponoviti', naglasio nam je 47-godišnji Siegl.

Visok, još uvijek u formi, jer ostao je u nogometu, Siegl je komplimentirao Hrvatskoj.

'Vaša reprezentacija mogla bi biti crni konj ovog turnira. Uz Hrvatsku, u završnici turnira vidim Njemačku, momčad koja voli turnirska natjecanja, zatim Španjolsku zbog najboljeg, Andresa Inieste, te Francusku, domaćina turnira.'

Naravno, na osnovi njegovog odgovora može se pretpostaviti da bi Hrvatska i Španjolska vodile borbu za prvo mjesto. Iako, Siegl se nada i prolasku Čeha u osminu finala.

'Istina je da su Španjolci i Hrvati favoriti za prolazak skupine, ali mi se pouzdajemo u čarobnu 'šesticu'. Znate, mi smo 1976. bili europski prvaci, 1996. igrali smo u finalu, a sada je opet na kraju 'šestica'.'

Kako bi Česi mogli iznenaditi Hrvatsku?

'Prvenstveno moraju odigrati bolje nego u prvoj utakmici. Moraju igrati puno otvorenije, prema naprijed, a napadač mora biti aktivniji, baš kao i bočni igrači, koji se trebaju još više ubacivati među igrače zadnje linije.'

Od kojih hrvatskih igrača ćete strepiti?

'Osovina Vida - Modrić - Rakitić - Mandžukić definitivno je opasnost po svakoga. Divim se Luki Modriću, ali i cjelokupni hrvatski nogomet je na visokom nivou. Cijenim ga toliko da bih prihvatio i poziv iz nekog hrvatskog kluba da dođem raditi kao trener', poslao je zanimljivu poruku Siegl, a posljednji trenerski angažman imao je na klupi Slovana iz Bratislave.

Dodao je Siegl da je iznenađen utakmicama prvog kola.

'Utakmice prvog kola pokazale su da je turnir izjednačen i da nema većih favorita. Istina, možda je Hrvatska odigrala najbolju partiju. Razočarali su me pak Slovaci u okršaju s Walesom. Sviđa mi se i atmosfera iako žalim zbog navijačkih nereda. Nadam se samo da Uefa neće morati posezati za kaznama i da neće izbaciti Ruse.'

Znači, vama se sviđa ovo Uefino proširenje sa 16 na 24 reprezentacije?

'Nemam ništa protiv jer vidjeli ste kako su odigrali Albanija, Island, Sjeverna Irska... Da se Uefa nije odlučila na proširenje, te reprezentacije bi teško stigle na Euro, a zasigurno imaju igrače koje vrijedi gledati', zaključio je Siegl, a s obzirom na ambiciju, možda bismo ga uskoro mogli vidjeti i u nekom od hrvatskih klubova.