LEGENDARNI SAM MEECH

Brončani olimpijac otkrio nam je zašto u Splitu trenira u društvu velikog rivala

11.05.2017 u 10:58

Bionic
Reading

Iako je do početka Svjetskog jedriličarskog prvenstva u olimpijskoj klasi laser standard, a koje će u rujnu ugostiti Split, ostalo još dosta vremena, u grad podno Marjana dolaze i pretendenti za medalje na tom natjecanju. Među njima je i Sam Meech, brončani olimpijac iz Rija...

Po mišljenju analitičara i prema trenutačnoj formi, jedan od onih koji s pravom računaju na visok plasman u Splitu je i 26-godišnji novozelandski jedriličar Sam Meech, brončani olimpijac iz Rija, koji je u grad podno Marjana stigao s još dvojicom reprezentativnih kolega prošle subote.

Meech je u Splitu već bio 2014. godine, no želio je u društvu glavne hrvatske uzdanice Tončija Stipanovića još jednom 'osjetiti' regatno polje.

Kako to da ste došli u Split na treninge s vašim velikim sportskim rivalom?

'Jesmo rivali, ali samo kada krene utrka. Inače smo svi jako dobri prijatelji. I zato nisam htio propustiti ovu priliku kako bih trenirao ovdje jer će se u Splitu u rujnu održati Svjetsko prvenstvo. Osim toga, Split je prekrasan grad', izjavio je Meech, a boravit će u njemu do 16. svibnja.

Jesu li ovakvi treninzi korisni jer onda i konkurenti znaju u kakvoj ste formi?

'Ma nema to veze. Mislim da je to puno bolje za sve nas jer uvijek nešto možemo naučiti jedni od drugih. I onda, jasno, možemo od tih treninga koristi imati svi.'

Tonči Stipanović na nedavnom izlučnom natjecanju u Hyeresu za završnicu Svjetskog kupa, a koje je na rasporedu u Santanderu u lipnju, nije blistao jer kaže da formu tempira za SP u Splitu. Što je vama u fokusu ove godine?

'I meni je Svjetsko prvenstvo u fokusu. S time da sam ja imao nešto dužu pauzu. Međutim sada ću pojačati s treninzima kako bih u rujnu bio u top formi. Ustvari, ne mogu dočekati povratak u Split.'

Kakav rezultat bi vas zadovoljio u Splitu?

'Teško je sada najavljivati jer je ostalo još dosta vremena, a imao sam i dužu stanku. Ipak, kada moram odgovoriti, onda bih bio jako sretan da uoči zadnjeg plova budem u prilici jedriti za medalju.'

Može li domaći teren biti Tončijeva prednost, jer pozna more i struje?

'Definitivno. Ali isto tako mislim da će mu baš zbog domaćeg terena i velikih očekivanja biti i dodatni pritisak. No u jedrenju ima puno trikova i detalja koji mogu odlučiti pobjednika, pa ćemo vidjeti. Jedino u što sam siguran jest da će Split biti predivan domaćin i da ćemo imati veliku podršku', zaključio je novozelandski jedriličar, koji je baš poput Tončija Stipanovića u Riju donio svojoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ovoj klasi.

Meech je dosad u karijeri osvojio brončanu medalju u Svjetskom kupu u Miamiju 2015. godine te srebrno odličje u Hyeresu, također utrci Svjetskog kupa, ali koju u ovom sportu uspoređuju s teniskim Wimbledonom.