BRAVO, DEČKI!

Briljantna Hrvatska slomila Island i otišla na SP u Brazil!

19.11.2013 u 22:37

  • +18

Hrvatska preko Islanda do Brazila

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija osigurala je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine nakon pobjede u uzvratnoj utakmici dokvalifikacija protiv Islanda. Slavili su naši 2:0 na Maksimiru...

Hrvatski ljubitelji nogometa mogu odahnuti! Kad je bilo najvažnije, 'kockasti' su odigrali najbolju utakmicu u posljednjih osam mjeseci i tako nakon brojnih muka tijekom kvalifikacija ipak osigurali plasman na SP. Kovač je odlično psihički pripremio momčad koja je djelovala moćno od prve do posljednje minute. Island nije imao izgleda na Maksimiru, iako je veći dio utakmice imao igrača više.

Hrvatska je utakmicu otvorila izuzetno agresivno i prilike su stigle već na samom početku. Već u prvoj minuti Kovačić je ostao sam na nekih desetak metara, ali njegov udarac otišao je iznad gola. Pritisak 'kockastih' se nastavio, a u 22. minuti Srna je fantastično izveo slobodnjak, no Halldorson se sjajno bacio i izvadio loptu iz svojeg lijevog kuta.



Ipak, u 27. minuti hrvatski navijači došli su na svoje. Nakon prekida Perišić je proigrao Mandžukića na drugoj stativi, a napadaču Bayerna nije bilo teško postići pogodak iz blizine, pokraj nemoćnog islandskog golmana.

No, kad se činilo da je mukama došao kraj, doživjeli smo pravi šok. Mario Mandžukić zaradio je crveni karton nakon što je neoprezno startao na Gunnarssona džonom. Hrvatska je ostala više od 50 minuta s igračem manje, potpuna dominacija terenom više nije bila moguća i pobjeda je odjednom postala upitna.

Drugi dio nije mogao bolje početi za Kovačeve izabranike. U 47. minuti Kovačić je promiješao obranu gostiju, odigrao za Srnu, koji je krasnim udarcem u suprotni kut iznenadio Halldorsona i zabio drugi pogodak za 'kockaste'.



Nakon drugog pogotka naši su proigrali, a Island se pogubio. U 58. minuti Kovačić je izašao sam pred islandskog golmana nakon sjajnog solo prodora, ali ovaj mu je obranio i nogom izbio loptu u korner. Odmah nakon toga Olić je krasnim škaricama pogodio gredu, a čisti zicer imao je i Perišić u 64. minuti, ali sam pred golmanom nije uspio realizirati hrvatsku kontru.

U 76. minuti Pranjić je nakon duplog pasa s Modrićem izašao sam pred golmana, ali i njemu je obranio nogom. No, do kraja dvoboja Island nije bio u stanju ozbiljnije zaprijetiti Pletikosi i dovesti u pitanje hrvatski plasman na SP, pa je nakon posljednjeg sudačkog zvižduka moglo početi slavlje, jer Hrvatska će igrati u Brazilu.

Doigravanje za SP:

Hrvatska – Island 2:0 (Mandžukić 27, Srna 47)