KICKBOKS LEGENDA

Branko Cikatić novi član Kuće slave splitskog sporta

22.01.2015 u 14:50

Bionic
Reading

Bivši kickboksač Branko Cikatić od četvrtka je novi počasnik budućeg Muzeja - Kuće slave splitskog sporta koji se nalazi u dvorani Gripe, a tom ga je prigodom u svom uredu primio gradonačelnik Ivo Baldasar koji mu je osobno čestitao.

Cikatić je izjavio kako je izrazito počašćen što je izabran za počasnika jer je "teže biti najbolji sportaš u Splitu nego možda u nekim svjetskim omjerima iako je on proglašavan najboljim borcem i u Americi, na Tajlandu, Japanu, te u Njemačkoj". Izrazio je svoje zadovoljstvo i time što je 1993. godine u Japanu osvojio turnir K-1 Grand Prix, te nakon toga u Hollywoodu snimio film našalivši se kako do toga nije došlo zato što je bio zgodan i lijep već zbog njegovih sportskih rezultata. Otkrio je kako se ni danas usprkos godinama nije umirovio već svaki dan trenira naizmjence u dvorani i u Park šumi Marjan gdje često trči na otvorenome.

'Još uživam jer mogu trčati iako mi je moj sportski kolega i rukometaš Igor Vori rekao kako se on jedva čeka ostaviti sporta jer koristi brojne lijekove zbog bolova', kratko je prokomentirao Cikatić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je novinarima otkrio kako je Branka Cikatića izabrala vrlo oštra komisija.

'Postao je 26 počasnik. To je bila vrlo dobra odluka, a posebno mi je drago što se radi o jednom od naših najvećih boraca. Mislim kako je poslije Mate Parlova upravo Branko Cikatić jedan od najvećih boraca. Nove generacije će pokazati da će vjerojatno još biti novih i mlađih boraca, ali za nas Splićane Branko Cikatić ostaje pojam. I kao čovjek i kao sportaš. To je humanist koji je uvijek vodio računa o svom ponašanju', kazao je Baldasar dodavši kako je splitski Muzej u formiranju, te je baziran na vrlo skromnim sredstvima iz gradskog proračuna.

Na formiranju Muzeja radi veliki broj volontera i bivših sportaša predvođenih sportskim novinarom Zdravkom Reićem, otkrio je gradonačelnik i nastavio kako plan postoji, a u njemu i gradnja nove zgrade za budući Muzej, no ove godine ne planiraju ići u velike financijske iskorake jer to ne dozvoljava situacija.

Branko Cikatić je bio prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prixa u Japanu 20. travnja 1993. godine. Do osamnaeste godine je imao crni pojas u taekwondou, karateu, te plavi pojas u judu. Uskoro se počeo baviti boksom u kojem je u 17 borbi ostvario 16 pobjeda.