SP u veslanju

Braća Sinković lakoćom do finala: Odveslali smo bolje od očekivanja. Prvi cilj je obrana zlata!

30.08.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Braća Valent i Martin Sinković plasirali su se u finale dvojca bez na Svjetskom prvenstvu u veslanju koje se održava u austrijskom Linz-Ottensheim nakon što su u polufinalu u svojoj skupini bili najbrži s vremenom 6:27.080.

Drugi su sa 1,88 sekunde zaostatka bili Talijani Matteo Lodo i Giuseppe Vicino s vremenom 6:28.960, a treći Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez s vremenom 6:29.320. Iz druge polufinalne skupine plasman u finale su ostvarili Novozelanđani Thomas Murray i Michael Brake (6.26.630) , drugi su Australci Sam Hardy i Joshua Hicks (6:27.070), a treći Francuzi Valentin i Theophile Onofroy (6:27.300).

Ova polufinalna utrka trebala se održati u četvrtak no kako je u četvrtfinalu druga skupina morala veslati poslije podne jer je poljskoj posadi puknulo veslo, premještena je na petak da bi sve posade imale dosta vremena za odmor.

Zahvaljujući ovom plasmanu u finale braća Sinković su ispunili svoj prvi cilj, a to je plasman na Olimpijske igre u Tokiju iduće godine.

'Jako smo zadovoljni s polufinalnom utrkom, stvarno smo odveslali čak i bolje od očekivanja. Vježbali smo malo start, nije nam to bilo dobro zadnjih par dana i stvarno smo izašli kako treba. Osjećaj je bio dobar i vidjeli smo nakon prvih 500 da imamo veliku šansu pobijedit. Nije bilo lagano, možda izvana izgleda. Presretni smo, izborili smo Olimpijske igre i službeno i idemo sutra bez opterećenja dati sve od sebe', kazao je Valent Sinković.

Finale je na rasporedu u subotu u 13,37 sazi.

'Taj prvi cilj je ispunjen, osiguravanje norme za Olimpijske igre, to smo i rekli da bi trebalo biti više sekundarni cilj. Prvi cilj je obrana zlata i za sada dobro ide. Ova utrka danas je bila odlična i idemo sutra odveslati ovako ili još bolje', dodao je Martin Sinković.

Damir Martin nije se plasirao u finale samca

Nešto kasnije hrvatski veslač Damir Martin nije se plasirao u finale samca na svjetskom prvenstvu u Linzu-Ottensheimu nakon što je u petak u polufinalu bio četvrti u svojoj skupini s vremenom 7:04.630.

Martin je za najbržim Čehom Ondrejem Synekom (6:57.100 ) zaostao gotovo sedam sekundi. Drugi u ovoj polufinalnoj skupini bio je Litvanac Mindaugas Griskonis (6:58.130),a treći Norvežanin Kjetil Borch (7:00.360). Iz prve polufinalne skupine plasman u finale ostvarili su Nijemac Oliver Ziedler (6:51.840), Danac Sverri Nielsen (6:52.930) i Nizozemac Stef Broenink (6:53.130).

Iako se nije uspio plasirati u finale A što bi mu donijelo plasman na Olimpijske igre u Tokio, Martin ima priliku u finalu B, ukoliko bude među prvom trojicom, osigurati kartu za Tokio.

Finale B je na rasporedu u nedjelju u 11,30 sati.