BOSTON SLAVI NOVI NASLOV

Boston Red Soxi slave naslov; postali su najuspješnija momčad 21. stoljeća

29.10.2018 u 08:55

Bionic
Reading

Noćašnjom 5:1 pobjedom u petoj utakmici World Seriesa, finala MLB lige, Boston Red Soxi osvojili su deveti naslov prvaka u klupskoj povijesti

Ove noći završila je američka baseball sezona. U velikom dvoboju između Boston Red Soxa i Los Angeles Dodgersa sa 4-1 uspješnija je bila momčad s Istočne obale SAD-a. Red Soxima je ovo četvrti osvojeni naslov od 2004. čime su postali najuspješnija MLB momčad 21. stoljeća.

Čarobna sezona

Ovo je bila čarobna sezona Red Soxa već od samog početka. Nakon uvodnog poraza slavili su na 17 od 18 utakmica i zasjeli na vrh divizije. U lipnju su upisali 10 pobjeda zaredom i odvojili se od ostatka društva. Na kraju su sezonu završili sa skorom 108-54. Tih 108 pobjeda najviše je u njihovoj 116 godina dugoj MLB povijesti. Do nje su došli iako je klupska legenda i bivši MVP igrač Dustin Pedroia zbog ozljede odigrao samo 3 utakmice. No 25-godišnji Mookie Betts prometnuo se u najboljeg igrača lige, JD Martinez opravdao je veliki novac uložen u njega, odlični su bili 21-godišnji Rafael Devers, 23-godišnji Andrew Benintendi, 25-godišnji Xander Boagerts te Jackie Bradley Jr.

Odlično su bacali Chris Sale, Rick Porcello, David Price i Eduardo Rodriguez. Tijekom sezone u zamjenama su doveli dva igrača koji su dali ogroman doprinos, pogotovo u doigravanju; MVP-a finalne serije Stevea Pearcea te Nathana Eovaldia.

Na klupi je bio rookie manager Alex Cora i mnogi su se pitali nije li ovo prevelik zalogaj za njega. No Cora se pokazao kao briljantno rješenje GM-a Davida Dombrowskog. Vrhunski je osjećao igru i sjajno rotirao igrače. Pogotovo u doigravanju kad se činilo da sve što dotakne, Cora pretvori u zlato. U prvom krugu doigravanja Boston Red Soxi svladali su svoje najveće rivale i najtrofejniju MLB momčad New York Yankeese. Red Soxi su prvu utakmicu dobili 5-4, da bi u drugoj, ponovo na svom mitskom Fenway Parku Yankeesi slavili 2-6. Nakon te utakmice najbolji udarač Yankeesa Giancarlo Stanton trolao je Bostonce glasno puštajući pjesmu „New York, New York“ legendarnog Franka Sinatre. Na provokaciju su Red Soxi odgovorili pobjedom 16-1 na Yankee Stadiumu nanijevši rivalima najteži poraz u povijesti doigravanja. Dan kasnije Red Soxi su dobili i drugu u New Yorku, i sa 4-3 pobjedom stigli do 3-1. U finalu Američke lige čekali su ih lanjski prvaci, Houston Astrosi. Ovdje su prvaci dobili prvu u Bostonu sa 7-2 i to protiv najboljeg bacača Bostona Salea. Nakon velike borbe Red Soxi su dobili drugu sa 7-5. Serija se preselila u Teksas i tamo Red Soxi dobijaju tri utakmice zaredom rezultatima 8-2, 8-6 i 4-1. Najzaslužniji za posljednju 4-1 pobjedu bio je bacač David Price. On je zasigurno najosporivaniji igrač Red Soxa. U Boston je stigao kao jedan od najboljih i najplaćenijih bacača lige. No riječ je o igraču koji je u doigravanju uvijek imao neku psihološku kočnicu. Kao startni bacač u doigravanju do ove sezone nije pobijedio ni u jednoj od 9 utakmica. U drugoj utakmici protiv Yankeesa upisao je novi poraz i u tom trenutku nitko nije mogao ni sanjati da će se Price pretvoriti u heroj. Prvo je odveo Boston u finale, da bi u finalnoj seriji slavio u drugoj i završnoj utakmici. Tako je sa tri vrhunske utakmice s najvećim ulogom otjerao demone prošlosti i sa sebe zauvijek skinuo etiketu luzera koji se slomi kad krenu najveće utakmice.

U veliko finale Red Soxi su ušli kao favoriti. U prve dvije utakmice na domaćem terenu slavili su sa 8-4 i 4-2. Kad se serija preselila u Los Angeles stvari su se malo zakomplicirale. U trećoj utakmici Red Soxi su bili milimetre udaljeni od 3-0 vodstva, no na kraju su Dodgersi slavili sa 3-2 nakon čak 18 odigranih ininga, dakle mogli bismo reći nakon 9 produžetaka. Utakmica je trajala 7 sati i 20 minuta i tako postala najduža finalna utakmica u 116 godina dugoj povijesti „World Seriesa“. No tu su Red Soxi ponovo pokazali veliku psihičku snagu. Nakon nesretne izgubljene utakmice u četvrtoj su Dodgersi bolje započeli odlučni da izjednače seriju na 2-2. Dodgersi su nakon šestog ininga vodili 4-0. U čitavoj sezoni Dodgersi su imali skor 54-0 u utakmicama u kojima su vodili u bilo kojem trenutku 4 poena razlike. No Red Soxi su tad nanizali 9 uzastopnih poena i sa 9-6 pobjedom došli do 3-1 vodstva. U petoj su Red Soxi kontrolirali utakmicu od početka do kraja. Price je sjajno bacao sedam ininga, a „home runove“ su upisali Pearce, Betts i Martinez. Velika zvijezda Sale bacao je posljednji ining i zabio posljednji čavao u lijes Dodgersa.

Titletown

Ovo je bio čak 11 naslov prvaka za momčadi iz Bostona od 2001. New England Patriotsi su osvojili 5 Superbowla i najbolja su momčad 21. stoljeća. Boston Red Soxi su osvojili 4 World Seriesa i također su najbolja momčad 21. stoljeća. Po jedan naslov su osvojili i košarkaši Boston Celticsi (inaće sa 17 NBA naslova najtrofejnija momčad lige) i hokejaši Boston Bruinsa (ukupno 6 NHL naslova). S obzirom na mladost igrača Red Soxa, činjenicu da na Foxborou još uvijek stanuju Tom Brady i Bill Belichick te fenomenalnu mladu momčad Celticsa navijači u Bostonu mogu se nadati novim naslovima u idućim mjesecima/godinama.

Zaboravljeno 'Prokletstvo Bambina'

Paradoksalno je da Red Soxi danas izvan Bostona imaju vjerojatno manje navijača nego prije. Desetljećima su imali ulogu „underdoga“ i igrali ulogu „dobrih dečki“ u borbi protiv „zle imperije“ New York Yankeesa. No danas ih neutralni navijači vide upravo onako kako su godinama gledali Yankeese. Boston je veliko tržište a Red Soxi se ne libe posegnuti u džep i dovesti velike zvijezde, kao ove sezone JD Martineza ili sezonu prije Chrisa Salea.

Red Soxi sad imaju istu ulogu kao i NBA momčad Warriorsa, naime obje momčadi su aktualni prvaci u svojim sportovima, a ujedno i prvi prvaci. Boston je tako osvojio prvi „World Series“ ikada odigran, davne 1903. Tad ih je predvodio Cy Young, bacač po kojem je danas nazvana nagrada za najboljeg bacača lige. Iduće godine trebali su obraniti naslov, no New York Giantsi odbili su igrati u finalu protiv prvaka Američke lige. Na novi naslov Red Soxi su čekali do 1912.(Smokey Joe Wood i Tris Speaker), da bi potom od 1915. do 1918. osvojili tri naslova u četiri godine predvođeni ponajboljim bejzbolašem u povijesti, legendarnim Babeom Rutheom. No 1919. Vlasnik Red Soxa Harry Frazee prodaje Rutha New York Yankeesima. Frazee je bio i kazališni producent i navodno je novac od prodaje Rutha iskoristio za produciranje svojih predstava. Babe Ruth, poznatiji pod nadimkom „Bambino“ bio je tad najpopularniji sportaš u cijelom SAD-u. Imao je mitski status u Bostonu i njegova prodaja nije dobro legla navijačima Red Soxa. Urbana je legenda da je jedan veliki navijač Red Soxa ogorčen prodajom najboljeg igrača bacio kletvu na Red Soxe, tvz. „Prokletsvo Bambina“.

I zaista, od tog trena sudbina dviju franšiza dijametralno se promijenila. Yankeesi su osvojili četiri naslova sa Babe Ruthom. U 90 godina osvojili su ukupno 27 naslova. S druge strane Red Soxi su, kao pod nekom kletvom, upali u prosjek. Njihov najbolji igrač i ponajbolji udarač u povijesti MLB-a Ted Williams u naponu snage izgubio je tri sezone jer je kao pilot lovca sudjelovao u Drugom svjetskom ratu. Kad se vratio iz rata doveo je Red Soxe do finala 1946. no izgubili su 3-4. Istim rezultatom gubili su finale 1967., 1975. i 1986. Četiri uzastopna izgubljena finala, izgubljena u odlučujućim sedmim utakmicama. I 2003 bili su milimetrima udaljeni od nastupa u finalu, no izgubili su, pogađate, sa 3-4 od Yankeesa, izgubivši odlučujuću utakmicu u 11. iningu. Iduće sezone protiv Yankeesa su gubili 0-3 i činilo se da „Prokletstvu Bambina“ nema kraja. No tad na navjerojatan način dobijaju četiri utakmice zaredom i postaju prva MLB momčad koja je u doigravanju preokrenula 0-3 na 4-3. U finalu su sa 4-0 razbili St. Louis i osvojili naslov nakon 86 godina. Vrhunski bacači Pedro Martinez i Curt Schilling te udarači David Ortiz i Manny Ramirez napravili su ono što nije uspijelo Williamsu, Carlu Yasterzemskom, Fredu Lynnu, Wadeu Boggsu, Rogeru Clemensu, Dwightu Evansu i Jimu Riceu. Od tog trenutka sve se promijenilo. Red Soxi više nisu bili luzeri. Tri godine kasnije osvojili su novi naslov, a 2013. i treći u ovom tisućljeću. Današnjom su pobjedom sa 4 naslova postali najbolja momčad ovog tisućljeća. I sigurno ne misle tu stati. Generacije i generacije navijača Red Soxa živjele su i umrle a da nisu vidjele kako njihovi ljubimci osvajaju naslov. Dugih 86 godina. I sad to sve dolazi na naplatu.