BRILJIRA U NBA LIGI

Bogdanović bez dlake na jeziku; iskreno o hrvatskoj reprezentaciji i kvalifikacijama za SP

11.12.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović briljira ove sezone u dresu Indiana Pacersa, a na pitanje o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. dao je jedini logičan odgovor. Kaže da takav sustav kvalifikacija nema smisla

Ove sezone 29-godišnji Bojan Bogdanović podigao je svoju igru na višu razinu. Trenutačno je na prosjeku od 16,6 koševa (najviše u karijeri) i 3,9 skokova uz 49 posto šuta za tricu (3. u ligi) te uz dodatak kako desetak utakmica u sastavu nema najboljeg igrača Pacersa Victora Oladipa. No usprkos problemima Indiana drži visoko četvrto mjesto u Istočnoj konferenciji.

'Imam povjerenje suigrača i može se reći kako mi je ovo najbolja sezona u karijeri', kazao je Bogdanović za Eurohoops.net.

No čini se kako on i Dario Šarić ipak nisu na pravi način iskorišteni u dresu hrvatske reprezentacije koja je nakon nekoliko poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. (omjer 4-6) došla u jako tešku situaciju.

Podsjetimo, uz nedavni poraz Hrvatske od Litve 79:62 poklopilo se da je Poljska pobijedila Italiju 94:78, što znači da Hrvatska u preostale dvije utakmice potkraj veljače (Mađarska u gostima i Poljska kod kuće) više ne odlučuje o svojoj sudbini. Šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo svedene su na – teoriju. Naime, Poljska sada ima dvije više od Hrvatske, što znači da našima neće biti dovoljno trijumfirati u međusobnom okršaju, već će im trebati i posrtaj rivala kod kuće protiv Nizozemske, najslabije reprezentacije u grupi.

  • +22
Hrvatska - Litva, kvalifikacije za košarkaško SP 2019. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Zbog Fibinih termina na dvije odlučujuće utakmice u veljači Bogdanović i Šarić zbog obaveza u NBA ligi ne mogu doći.

'Daleko smo od nastupa na tom turniru, ali ipak se nadam da bismo mogli osigurati svoje mjesto, da igramo tamo sljedeće godine', rekao je Bogdanović.

Na pitanje što misli o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. i činjenici da mnoge reprezentacije nisu mogle igrati s igračima iz Eurolige i NBA rekao je iskreno:

'To stvarno nema smisla, ne na takav način. Jedna Slovenija, koja je aktualni prvak Europe, neće biti na SP-u u Kini. Tamo vjerojatno neće biti još nekoliko jakih reprezentacija poput Turske te Hrvatske. Realno smo daleko od nastupa u Kini i ponavljam da sve to nema smisla igrati na takav način', rekao je veliku istinu Bogdanović, najbolji strijelac hrvatske reprezentacije u povijesti.