Sportske igre mladih

Boban, Figo i ostale zvijezde u Splitu odigrale utakmicu za pamćenje, a predsjednik UEFA-e pohvalio Hrvatsku i posebno izdvojio jednog čovjeka

20.08.2021 u 23:00

Bionic
Reading

Svečanom akademijom u hrvatskom domu u Splitu u petak je obilježena 25. godišnjica Plazma Sportskih igra mladih na kojima je u tom razdoblju nastupilo više od dva milijuna djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije

Među brojnim uglednicima iz svijeta sporta nazočan je bio i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin koji je i ambasador ovih igara te mu je dodijeljeno i prigodno priznaje.

Zahvaljujući na priznaju Čeferin je posebice istaknuo ulogu pokretača i organizatora ovih igara Zdravka Marića.

'Ako bi na svijetu bilo više ljudi kao što je Zdravko Marić i njegov tim iz ovih Sportskih igara, svijet bi bio puno ljepši', kazao je Čeferin u kratkom obraćanju.

U izjavi za medije nakon ceremonije istaknuo je kako je oduševljen današnjom priredbom u Splitu i s onim što radi Zdravko Marić i njegova ekipa.

'Sport pobjeđuje, sport je ljubav, jedinstvo te poštovanje drugih i drugačijih ljudi', kazao je Čeferin.

Dodao je da će on kao predsjednik UEFA-e i ubuduće pomagati Sportske igre mladih.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je bio i u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, izjavio je novinarima kako su Sportske igre mladih sjajna manifestacija posvećena mladima.

'Važno je raditi s djecom i moramo ih što više odvojiti od mobitela i računala kako bi se bavila sportom i prihvatila zdrave stilove života', poručio je Božinović.

U obraćanju na Svečanoj akademiji Božinović je istaknuo kako su Sportske igre mladih postale 'široko prepoznatljiv brend.'

'Ove igre šire humanizam, toleranciju i poštivanje različitosti', poručio je Božinović, kojem je također uručen prigodan poklon kao prijatelju i podupiratelju Sportskih igara.

Izaslanik iz Srbije Vanja Udovičić je novinarima rekao kako je Srbija podržala ove igre kojima je cilj 'regionalno pomirenje, ali i snažna poruka da je važno baviti se sportom.'

'Važno je shvatiti prošlost, ali biti svjestan prosperiteta i budućnosti ove regije', kazao je Udovičić.

Na svečanoj akademiji prigodna priznanja su dodijeljena ambasadorima ovih igara: Johannesu Hahnu, povjerenik Europske komisije zadužen za proračun i administraciju, proslavljenom nogometašu Reala Predragu Mijatoviću te sponzorima igara.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak pozdravljajući nazočne u kratkom obraćanju je istaknuo kako je Split grad sporta u kojem stasavaju sportski šampioni.

Svečanoj akademiji nazočio je i izbornik hrvatske nenogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Prikazan je i 15-minutni dokumentarni film o 25-godišnjoj povijesti Sportskih igara mladih. U tom dokumentarcu je i izjava povjerenika Europske komisije Johannesa Hahna u kojoj je rekao da pokretač Sportskih igara mladih Zdravko Marić zaslužuje Nobelovu nagradu.

'Ne radi se tu samo o sportu već i o pružanju prilike da djeca osjete kako je to pobijediti, ali i izgubiti, kako stvoriti nova prijateljstva bez obzira na granice, što će, nadam se, u budućnosti dati veliki doprinos što mirnijem okruženju i razvoju u regiji. Sjajno je ako među vodećim ljudima imate one koji su osjetili kako je to igrati protiv kolega iz drugih država, drugačijih svjetonazora i vjere. Počašćen sam i zahvalan što sam mogao biti dijelom ove inicijative i mogu samo obećati da ću u budućnosti učiniti sve što je u mojoj moći kako bih ju podržao te dao doprinos u njezinom širenju na ostale države u regiji pa i šire', rekao je Hahn u obraćanju medijima.

Na svečanoj akademiji, među ostalim, nazočili su i proslavljeni nogometaši Zvonimir Boban, Luis Figo, Fernando Ruiz Hierro, Florent Johan Malouda, Maxwell Scherrer i Cabelino Andrade, koji su uz Darija Srnu, Marija Stanića, Predraga Mijatovića, Johannesa Hahna i Aleksandera Čeferina činili ekipu svjetskih nogometnih zvijezda i ambasadora i Sportskih igara mladih.

Oni s nakon svečane akademije na splitskim Prokurativama odigrali revijalnu utakmicu protiv ekipe djece sudionika igara. Suci te utakmice bili su Dino Rađa i proslavljeni talijanski nogometni sudac Roberto Rosetti.

  • +9
Revijalna utakmica sudionika Igara i svjetskih sportskih zvijezda i dužnosnika Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL