UEFA IZDAŠNO NAGRAĐUJE

Blagajna Dinama nikad nije bila punija; evo koliko milijuna eura donosi izbacivanje Benfice

08.03.2019 u 08:47

Bionic
Reading

Dinamov sjajan niz u Europskoj ligi se nastavio. Na rasprodanom Maksimiru je s minimalnih 1:0 pala moćna Benfica, a osim rasprodanog stadiona blagajnu bi dodatno mogla napuniti Uefa ako se Dinamo plasira u četvrtfinale. Podsjetimo, uzvratna utakmica igra se u Lisabonu 14. ožujka (Arenasport 1) i nakon prvih 90 minuta jasno je kako Dinamo ima svoje šanse

Umjesto prodajom igrača bogatim klubovima, kao što što je dosad godinama bila praksa, ove sezone Dinamo je poprilično napunio blagajnu milijunima eura zahvaljujući sjajnim nastupima u Europi. Osim što je Hrvatska dobila pravo na dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka (od 2020. godine), procjenjuje se kako je već sada ukupna zarada premašila 20 milijuna eura.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Podsjetimo, kako su stigli do tog iznosa. Dinamo je u kvalifikacijama za Ligu prvaka zaradio osam milijuna eura, a dodatnih tri milijuna eura dobili su od Uefe nakon što izborili ulazak u jednu od skupina Europske lige. Kao pobjednicima skupine na račun im je sjelo još dodatnih milijun eura bonusa. Uz sve to, Dinamo je od Uefe prvo nagrađen s 500.000 eura za plasman u šesnaestinu finala te je nakon toga plasman u osminu finala Europske lige donijelo dodatnih 1,1 milijuna eura.

  • +52
Europska liga, osmina finala: Dinamo - Benfica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz sve to treba reći kako su svakom pobjedom u skupini zaradili dodatnih 570.000 eura, a po remiju još po 190.000 eura.

U slučaju da Dinamo prođe dalje eventualni plasman u četvrtfinale, što bi zaista bio senzacionalan rezultat. donio bi 'modrima' još dodatnih 1,5 milijuna eura.

Tako smo došli do iznosa od 20 milijuna eura uz dodatak kako u to nisu uračunate zarade od sponzora, kojih je sve više, te od prodaje ulaznica. Ovakvu financijski sjajnu sezonu, bez da su prodali 'kapitalca' poput Danija Olma, u Maksimiru se ne pamti.

Uostalom, nakon odličnih igara ove sezone svim igračima Dinama vrijednost na nogometnoj tržnici je značajno narasla, pogotovo 24-godišnjem napadaču Brunu Petkoviću koji je na pragu ulaska u hrvatsku reprezentaciju.

'Odigrali smo sjajnu utakmicu protiv jedne vrhunske momčadi koju smo mi svojom izvedbom načinili da izgleda ovako kako je izgledala i sada vjerujem u naš prolaz', mirno je nakon utakmice rekao trener Dinama Nenad Bjelica.

I zaista, ako momčad Nenada Bjelice nastavi ovako hrabro igrati nije nemoguće da izbori plasman u četvrtfinale – a nakon toga je sve moguće. Mogući plasman u polufinale donijelo bi Dinamu još dodatnih 2,4 milijuna eura, a eventualno osvajanje Europske lige Dinamu bi donijelo 8,5 milijuna eura i direktan plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Sezona za povijest.

CJENIK NAGRADA U EUROPSKOJ LIGI

  • Ulazak u skupinu - 2,92 mil. €
  • Pobjeda u skupini - 570.000 €
  • Bod u skupini - 190.000 €
  • Pobjednik skupine - milijun €
  • Drugoplasirani - 500.000 €
  • Plasman u šesnaestinu finala - 500.000 €
  • Plasman u osminu finala - 1,1 mil. €
  • Plasman u četvrtfinale - 1,5 mil. €
  • Plasman u polufinale - 2,4 mil. €
  • Plasman u finale - 4,5 mil. €
  • Osvajanje Europske lige - 8,5 mil. €
  • +19
Dinamovi navijači na stadionu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX