drastična kazna

Bivši svjetski rekorder u maratonu zbog dopinga zaradio četiri godine suspenzije

03.07.2020 u 20:01

Bionic
Reading

Jedinica za poštenje pri Svjetskoj atletici izrekla je četverogodišnju zabranu 38-godišnjem kenijskom trkaču Wilsonu Kipsangu zbog kršenja antidopinških pravila

U obrazloženju odluke stoji da je nekadašnji vlasnik svjetskog rekorda u maratonu Wilson Kipsang (38) kažnjen zbog 'pogrešnog prijavljivanja mjesta na kojima se nalazio te falsificiranja dokaza i izjava očevidaca'.

Kipsang je uvjetno suspendiran u siječnju, jer se između travnja 2018. i svibnja 2019. godine četiri puta nije nalazio na mjestu na kojem je naveo da će u tom trenutku biti. Tri takva prijestupa tijekom 12 mjeseci donose suspenziju.

Kao početak Kipsangove četverogodišnje zabrane nastupa računa se 10. siječnja 2020. godine. No, s obzirom na njegove godine, čini se kako je ovo ujedno i kraj njegove karijere...

A Kipsang je u bogatoj karijeri pobjeđivao na najvećim svjetskim maratonima poput onih u Londonu, New Yorku i Tokiju, a kad je 2013. slavio na Berlinskom maratonu, to je učinio istrčavši 42 km i 195 metara za dva sata, tri minute i 23 sekunde, što je u tom trenutku bila najbrže istrčana maratonska utrka u povijesti.

Ovaj je Kenijac osvajač i brončanog olimpijskog odličja u Londonu 2012.

Kipsang se pridružio nekolicini kenijskih atletičara i atletičarki koji su kažnjeni zbog kršenja antidopinških pravila, a među njima je olimpijska pobjednica u maratonu iz Rio de Janeira 2016. Jemima Sumgong.