potres u savezu

Bivši francuski izbornik našao se u središtu velikog skandala; nakon optužbi za seksualni napad i uznemiravanje stavljen pod sudski nadzor

09.01.2021 u 10:34

Bionic
Reading

Godinu dana nakon otkrića seksualnog zlostavljanja u francuskom klizanju, bivši izbornik Gilles Beyer (64) optužen je za 'seksualni napad' i 'seksualno uznemiravanje' i stavljen je pod sudski nadzor

Godinu dana nakon otkrića seksualnog zlostavljanja u francuskom klizanju, bivši izbornik Gilles Beyer (64) optužen je za 'seksualni napad' i 'seksualno uznemiravanje' i stavljen je pod sudski nadzor.

Francusko tužiteljstvo je u veljači prošle godine otvorilo istragu protiv bivšeg trenera umjetničkog klizanja Gillesa Beyera zbog navodnog silovanja i seksualnog napada na maloljetnice.

Istraga je pokrenuta nakon što je bivša francuska višestruka prvakinja Sarah Abitbol objavila knjigu u kojoj tvrdi kako ju je Beyer više puta silovao od 1990. do 1992. godine kada je bila tìnejdžerica.

Beyer je priznao kako je imao 'intimne' i 'neprimjerene' odnose sa Abitbol nakon čega je dobio otkaz u klubu Les Francais Volants, gdje je obnašao jednu od vodećih dužnosti.

Beyer, kojeg je optužilo još pet klizačica, je u srijedu priveden, a u petak je izveden pred suca koji ga je optužio zbog 'seksualnog napada od strane nadležne osobe i seksualnog uznemiravanja osoba na vlasti', a zatim stavio pod sudsku kontrolu.

Nakon što je ova afera izbila u javnosti, predsjednik Francuskog klizačkog saveza Didiera Gailhagueta, koji je u vrijeme navodnih silovanja već vodio savez, podnio je ostavku pod pritiskom francuske ministrica sporta Royane Maracineanu.