IZ BUENOS AIRESA ZA TPORTAL

Bivši dinamovac otkrio nam što se u Argentini govori o Hrvatskoj, ali i od kojih igrača Gaučosi najviše strahuju: Ovdje je ludnica!

Bionic
Reading

Hrvatska i Argentina u utorak od 20 sati igraju polufinale Svjetskog prvenstva. Naravno, obje momčadi, nakon dramatičnih četvrtfinalnih okršaja u kojima su prolaske osigurale tek nakon izvođenja penala, maštaju i o finalu. Jedan od onih koji je uvjeren kako će Argentina biti uspješnija jest Luis Ibanez, bivši Dinamov igrač, koji je čak sedam sezona nosio dres Modrih

Kao što nam je Eduardo da Silva približio raspoloženje u Brazilu prije četvrtfinalnog ogleda s Hrvatskom, sada se za tportal iz Buenos Airesa javio Luis 'Lucho' Ibáñez, 34-godišnji nogometaš, Argentinac, koji je veliki dio karijere nosio i dres zagrebačkog Dinama.

Prve je korake odradio u Boca Juniorsima, potom je stigao u zagrebački Dinamo. Jednu je sezonu proveo u Racingu, da bi nakon druge epizode u Dinamu počeo šetnju po susjednim zemljama. Od Mađarske, do Srbije, a igrao je i nešto dalje, u Turskoj. Trenutačno je igrač srpskog drugoligaša Grafičara.

'Trenutno sam u Buenos Airesu, kod svoje obitelji. Ovdje je prava ludnica, nogometna euforija i jako sam sretan što sam mogao doći ovdje, osjetiti tu ljubav prema nogometu. Zbilja je nevjerojatno', ispričao je Ibáñez za tportal.

Sad nakon pobjede protiv Nizozemske, Argentincima je samo jedno na pameti?

'Svi, pa i ja, očekujemo da Argentina bude svjetski prvak. Istina, to se očekuje već dugo, ali se nadamo da je napokon došlo vrijeme. Ove su godine napravili baš sve samo da postanu prvaci. Dug je put do konačnog uspjeha, ali kao što vidite, Argentina dobro gazi'.

Ulazak u turnir bio je loš, gubitak od Saudijske Arabije. Jeste li se tada uplašili?

'Ne, ni govora. Strahovao sam samo u osmini finala, kada su Australci smanjili na 2:1. Tu me je bilo strah. Ali ipak su priveli utakmicu kraju. A što je najvažnije, igraju dobro. Pa čak i sada protiv Nizozemske. Vodili smo 2:0, ali primili glupe golove'.

Vjerujemo da vam ipak nije drago što će Argentina sada igrati protiv Hrvatske. Što se uopće priča o Vatrenima?

'Naravno, svi su svjesni da je riječ o top-momčadi, sjajnoj ekipi. Vezni red je jedan od najboljih na svijetu'.

Nakon neugodnog iskustva iz Rusije na SP-u 2018. i poraza 3:0, sad je prilika za osvetu?

'Možda se može tako tretirati, ali onaj poraz, osim što je bio rezultatski uvjerljiv, nije puno naštetio Argentini, jer je bio u grupnoj fazi. Nismo tada bili niti u šoku, a niti smo zbog tog poraza ispali. Istina, i jedni i drugi imaju i jako puno dobrih, ali nešto i loših stvari, ali očekujem vrhunsku utakmicu'.

Poznajete nekog osobno od argentinskih reprezentativaca? Ili ste igrali s kojim?

'Igrao sam s Rodrigom De Paulom u Racingu, a poznajem i Paredesa, ali nismo nikad igrali zajedno'.

Dakle, puno bolje poznajete hrvatske reprezentativce?

'Da, igrao sam i s Vidom, Lovrenom, Brozovićem, Kovačićem. Bio je i Mandžukić s nama, ali on sada više nije u reprezentaciji. No, svjestan sam snage hrvatske reprezentacije i koliko je važan Luka Modrić. Njega se ovdje u Argentini posebno prati. Svi znaju njegovu klasu i da je najbolji hrvatski igrač. Imaju strašan respekt prema njemu ovdje u Argentini. Ali, ponavljam, i Kovačića i Brozovića ovdje se cijeni jako puno, i taj trio tretira se kao najbolji vezni red na svijetu.'

Hrvatska je svoj put do polufinala gradila preko Brazila, vašeg velikog suparnika, ali i reprezentacije koja ipak igra nešto drugačiji nogomet od Argentine, lepršaviji, šarmantniji. Za razliku od argentinskog, u kojem ima puno više trke.

'Čim je Hrvatska pobijedila Brazil, a njega se i ovdje tretiralo kao najvećeg favorita za naslov svjetskog prvaka, naravno uz Argentinu, jasno je da će Scolarijeva momčad morati dati svoj maksimum. Hrvatska je tim uspjehom natjerala druge da je respektiraju, a to je već napravila u Rusiji. I ono je bio čudesan rezultat! Nije mala stvar na drugom uzastopnom turniru doći do polufinala. Ali vjerujem da Messi i društvo imaju recept za Hrvatsku'.

Kod vas nema dileme za koga ćete navijati?

'Ne. Navijat ću za Argentinu! Iako mi neće biti krivo i ako Vatreni izbore finale. Ipak dugo godina živim i u Hrvatskoj, supruga i djeca su mi Hrvati, to je moja druga domovina. Ali najviše bi volio zbog Messija. Stvarno imaju sjajnu atmosferu, posloženu za veliki rezultat', završio je Luis Ibanez.

  • +41
SP Katar: Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal