SAMO ZA TPORTAL

Poruka Matjaža Keka nakon ulaska Hrvatske u polufinale SP-a itekako će privući pozornost: Koliko vas je živaca koštao....

Bionic
Reading

Cijela je Hrvatska u petak bila na nogama. No, ne samo Hrvatska već i zemlje u regiji, a slavilo se i u susjednoj Sloveniji, otkud se za tportal javio slovenski izbornik i trener kojeg posebno vole u Rijeci, Matjaž Kek.

Hrvatska je pobijedila Brazil (op.a.,4:2 nakon udaraca s bijele točke,) u četvrtfinalu svjetskog prvenstva i po drugi put uzastopno stigla do polufinala najvećeg nogometnog natjecanja. Dalićeva je momčad na terenu opet provela 120 minuta, a baš kao i protiv Japana, o pobjedniku je odlučivalo raspucavanje s bijele točke. I tu je Dominik Livaković pokazao mirnoću, te po drugi put u samo nekoliko dana postao junak Hrvatske. Baš kao i Bruno Petković, koji je u 116. minuti poništio prednost Brazilaca.

'Gledao sam utakmicu kod kuće, ali poslije sam otišao kod prijatelja. Jer i u Sloveniji se slavio ovaj uspjeh. I jedino što mogu reći, odnosno priznati, ovo je stvarno fantastičan rezultat. Zbilja ludo, zbilja čudo', javio se 61-godišnji Matjaž Kek za tportal.

Što je bilo veće čudo, ono u Rusiji, ili ovo sada?

'Uvijek je teško uspoređivati, ali ovo je sada, na način na koji se događa, iako je prvi put - prvi put i ulazak u polufinale se pamti, ali i ovo je zbilja čudesan rezultat za mene. Možda čak i veći. Doduše, pričekajmo da dođete do finala. I jedino što mogu, uputiti najveće čestitke Hrvatskoj'.

Nego, kako vi kao nogometni trener ocjenjujete igru Hrvatske? Brazil je bio konkretniji, iako je Hrvatska imala posjed. No, Alisson praktički nije imao posla, za razliku od Livakovića?

'Kao prvo, ja bih rekao da je Brazil odigrao baš onako kako je Hrvatska željela. I normalno je da kada igraš protiv momčadi kao što je Brazil, da moraš imati i malo sreće. Moraš imati i takvog golmana koji nešto brani. A to se posebno vidjelo u drugom poluvremenu gdje je Brazil bio konkretniji. Ali onda taj gol Brazila, odnosno momčad koja ima takve igrače, nepojmljivo stane. Valjda su mislili da će na renome privesti utakmicu kraju, odnosno da će se protivnik predati i prestanu igrati nogomet. Takav pristup ih je kaznio, za nonšalanciju, za jedan način nogometa koji ne prolazi. I na kraju krajeva, gol im je zabio igrač koji je imao problema u toj utakmici, koji vas je koštao živaca, ali isplatilo ga se pričekati. Kad se sve to skupa dogodilo, odnosno kad su stigli penali, nisam vidio način da bi Hrvatska to mogla izgubiti'.

Hrvatska je na penalima već doktorirala. Sjećamo se kako ih je primljeni gol na Euru 2008. dotukao, pa su ispali na penale, ali i kako su u Rusiji lakoćom rješavali takve situacije.

'Gledajte, pucali su Vlašić, Majer, Oršić, sve igrači koji nisu senatori, koji su ulazili s klupe. Ali očito ta mentalna snaga, od izbornika, njegovih pomoćnika, Modrića, Brozovića, Lovrena, svi vjeruju u to, ali i svi vjeruju jedan drugome. To je toliko samopouzdanja, jer vidite da se niti ti igrači koji uđu ne 'tresu'. Prošli put je to bio Pašalić, sada ovi. Nogomet je nagradio Hrvatsku za brazilsku nonšalanciju i nenogometno razmišljanje. Normalno je da bi bilo ljepše pobijediti kroz igru, ali tko će te pitati za 14 dana na koji način si izbacio Brazil, koji je bio favorit i koji je u drugom poluvremenu jednostavno bio bolja momčad'.

Bio je bolja momčad, ali Hrvatska je imala Livakovića.

'Livi je branio neke situacije fenomenalno, situacije koje se teško brane. I kako god je Hrvatska visila, na kraju krajeva i dobila taj gol, opet nije posustala, već je krenula sa svim snagama prema naprijed i nogomet ih je nagradio'.

Vjerujete li da s tim samopouzdanjem Hrvatska može do finala?

'Ja o tome uopće ne bi razmišljao. Ja bih prije svega pustio dečke da se još ispušu, provesele, i uživao bi u ovom trenutku. I na kraju krajeva, čekao mirno polufinale, pripremio ekipu. Jer, moram reći, u ovoj je utakmici Hrvatska fizički izgledala puno bolje nego protiv Japana. Ali samo iz tog razloga što je Brazil igrao s tom sporom tranzicijom, sporim pasom, i gdje je stalno bilo omogućeno Hrvatskoj da se brzo vrati i postavi, s deset igrača iza lopte. I Brazilcima, kakvi god da jesu majstori s loptom, nije bilo lako protiv takvog sustava. Jer svi ti igrači, Modrić, Kovačić, Brozović, Lovren, Gvardiol, znaju se postaviti. Uz dodatak da je Juranović odigrao maestralnu utakmicu. S druge strane, baš zato bi odmorio igrače, jer Hrvatska sada može samo uživati. Uvijek je neki pritisak, uvijek je neka želja, ali Dalić i stožer toliko su dobro odradili posao da ja vjerujem da će s tim samopouzdanjem, ponosom i vjerom svih, cijelog hrvatskog naroda, pa i cijele regije koja je uz vas, napraviti još puno toga. Znam da je i Jeličić kod vas rekao 'jesmo mali, ali smo je***', rekao je najveću istinu i komplimente. I zbilja vam od srca čestitam', zaključio je Matjaž Kek, u čijem se glasu uistinu osjetila sreća zbog ovog uspjeha hrvatske reprezentacije.

  • +41
SP Katar: Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK
  • +21
Navijači na utakmici Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal