moglo se izbjeći

Bit će bijesa i protesta nakon zadnjeg kola EP-a: Suludi propust EHF-a se ponavlja!

24.01.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Europska krovna organizacija nikako da shvati da bi u zadnjem kolu EP-a ključne utakmice iste grupe trebale biti igrane u isto vrijeme. Ovaj put u Hrvatskoj taj propust bi mogao izazvati posebno žestoke proteste i utjecati na regularnost natjecanja. Je li baš bilo tako neizvedivo pomiješati reprezentacije iz Zagreba i Varaždina uoči ove srijede?

Ono što je u nogometu nezamislivo u rukometu je realnost iz turnira u turnir. I na ovom Europskom prvenstvu utakmice ključnog zadnjeg kola iste skupine neće se igrati u isto vrijeme, što daje ogromnu prednost onima koji posljednji izađu na teren i utječe na regularnost natjecanja.

  • +35
EP u rukometu, skupina I, 4. kolo, Hrvatska - Norveška Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U našoj skupini će se tako točno znati koji je rezultat u zagrebačkoj Areni potreban Hrvatskoj, a koji Francuskoj za proći dalje uoči međusobnog obračuna u večernjem terminu, jer Šveđani i Norvežani igraju ranije. To bi moglo biti posebno značajno ako Francuzima rezultat iz skandinavskog obračuna osigura plasman dalje i prije odigravanja zadnje utakmice, što bi Dinart mogao iskoristiti kao priliku za odmaranje ključnih igrača, a samim time olakšati put Červarovoj družini do polufinala.

U varaždinskoj skupini situacija je vrlo komplicirana i moglo bi se dogoditi da čak četiri reprezentacije dijele drugo mjesto s pet osvojenih bodova, no u najboljoj situaciji svakako su Njemačka i Španjolska koje igraju zadnje i točno će znati što će im biti potrebno za prolazak dalje.

Tako osmišljeno natjecanje moglo bi izazvati žestoke proteste nakon posljednjeg kola, a ako i ne bude kontroverzi svejedno se postavlja pitanje: je li baš tako neizvedivo bilo uoči ključnih utakmica pomiješati reprezentacije iz Zagreba i Varaždina pa da u isto vrijeme igraju Norveška i Švedska kao i Francuska s Hrvatskom te jednaku regularnost osigurati i u drugoj skupini?

Svaka reprezentacija na turniru je imala po tri slobodna dana između utakmica u jednom trenutku, dakle vremena je bilo dovoljno da se to organizira. Pa nisu Zagreb i Varaždin udaljeni tisuću kilometara, a ne bi bio nepremostiv problem ni osigurati da se sve tri utakmice zadnjeg kola igraju u isto vrijeme da se imalo volje tome pridati pažnju.

No, ako pitate EHF, za njih je sve to previše komplicirano i potpuno neizvedivo. S takvim čelnicima sporta nije ni čudno da rukomet po popularnosti značajno zaostaje za drugim najgledanijim momčadskim sportovima...

Europsko prvenstvo

Skupina E

Srbija-Bjelorusija16:00
Švedska-Norveška18:15
Hrvatska-Francuska20:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Francuska44008
2.Hrvatska43016
3.Švedska43016
4.Norveška42024
5.Bjelorusija40040
6.Srbija40040

Sljedeće utakmice

Skupina F

Slovenija-Češka16:00
Makedonija-Danska18:15
Njemačka-Španjolska20:30
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Danska43016
2.Španjolska42024
3.Njemačka41214
4.Češka42024
5.Slovenija41123
6.Makedonija41123

Sljedeće utakmice