SAMO CAPELLO BOLJI

Bilić traži peti skalp svjetskih prvaka

29.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Teško se mogao zamisliti tužniji 50. dvoboj reprezentacije pod kormilom Slavena Bilića, Hrvatsku bez okusa i mirisa srušila je Gruzija, ali pred njegovom momčadi je novo veliko iskušenje

Ne treba predimenzionirati značaj prijateljskih dvoboja, ali odmjeravanje snage s Francuskom u Parizu svakako nije susret koji će se brzo zaboraviti. Čak i da nije bilo onog nesretnog polufinala SP-a prije 13 godina.

S druge strane će stati 'tricolori' koji su podizali pehare europskih i svjetskih prvaka, a izborniku Biliću bit će to sedmi dvoboj sa sastavima koji su bili na krovu svijeta. Iako ne moraju točno ocrtati amplitude hrvatskog sportskog ponosa, već prvi pogled na listu dosadašnjih šest dvoboja sa svjetskim prvacima nudi uspon i pad aktualnog izbornika.

Debitirao je pobjedom protiv Talijana u Livornu 16. kolovoza 2006. godine, a u istom mandatu još je tri puta rušio prvake. Dva je puta u kvalifikacijama padala McLarenova Engleska, da bi na Euru kapitulirao i Loewov Elf. Doduše, Nijemci su igrali finale, dok smo mi oplakivali poraz od Turaka, ali podatak da je slavio u sva četiri okršaja sa svjetskim prvacima Biliću je bio jedna od svjetlijih točaka tada sjajnog rezimea.

I tu slijedi prekretnica. Došao je novi ciklus, posramljenog McLarena u Engleskoj je zamijenio namrgođeni Capello i u dva ogleda isprašio Hrvatsku s ukupnih 9:2. Na Mundijalu, lako se prisjetiti, nismo bili, a igra je postajala sve manje prepoznatljiva. Tendencija se, očito je, nastavlja i vrijeme je za novi preokret.

Ponovimo, riječ je o prijateljskom dvoboju. Malo bi vrijedila i 'petarda' na Stade de Franceu ako bi kvalifikacije otišle u krivom smjeru, ali nogometna javnost vapi i za dojmom. Bilićeva momčad više nije lepršava i hrvatski sladokusci lopte su u depresiji. Ako zasluže pljesak na zahtjevnoj pariškoj pozornici, mogu sebi i sve brojnijim kritičarima dokazati da u svijeći još ima ulja i smanjiti si pritisak uoči ljetnog nastavka kvalifikacija.

HRVATSKA VS. SVJETSKI PRVACI:

6  4-0-2  11:12

16. 8. 2006.   Ita - Hrv 0:2 (Eduardo, Modrić)
11. 10. 2006.  Hrv - Eng 2:0 (Eduardo, G. Neville ag)
21. 11. 2007.  Eng - Hrv 2:3 (Kranjčar, Olić, Petrić)
12. 6. 2008.    Hrv - Njem 2:1 (Srna, Olić)
10. 9. 2008.    Hrv - Eng 1:4 (Mandžukić)
9. 9. 2009.      Eng - Hrv 5:1 (Eduardo)
29. 3. 2011.     Fra - Hrv ?

Posljednji od četiri trijumfa, protiv Nijemaca na Euru 2008.