A NI VLATKO NIJE LOŠ

Bilić: Šuker je najveće ime hrvatskog nogometa

19.01.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić od četvrtka do ponedjeljka boravio je u Njemačkoj i pratio naše igrače u Bundesligi. Svi su ga zadovoljili. U istim tonovima govorio je i o aktualnom predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću, no i odao priznanje mogućem Markovićevom nasljedniku Davoru Šukeru

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić u društvu pomoćnika Nikole Jurčevića boravio je pet dana u Njemačkoj te je obilazio hrvatske sadašnje i potencijalne reprezentativce. Kako je Bilić naglasio, najbolji dojam ostavio je Mladen Petrić.

'Mladen Petrić, baš kao i njegov HSV odigrali su odlično. Veseli me i nastup Ivana Rakitića, kojeg smo gledali u ogledu Schalkea i Nürnberga. Olić je bio standardan, a to znači prodoran i opasan. Pranjić je igrao tek 15 minuta, ali i u tom periodu imao je prigodu za gol. Gledali smo i Banovića iz Freiburga, ali on je već duže na našem širem popisu. Naravno, to ne znači da ćemo ga zvati, ali da je u kombinacijama, to svakako jest. Šimunić je bio također konstantan, a na njegovu preporuku pratili smo i mladog 19-godišnjeg Borisa Vukčevića, igrača za kojeg smo se raspitivali i kod drugih ljudi. Prenio sam dojmove i glavnom tajniku Srebriću, ali i izborniku U-21 Ladiću, jer mislimo da je dečko potencijal i za mladu i za A-selekciju', pojasnio je razlog svojeg posjeta bundesligašima Slaven Bilić te dodao da se razgovaralo i o Drpiću, Lakiću i Iličeviću.

Bilić je nekoliko puta naglasio da mu je prioritet složiti idealnu momčad za novi kvalifikacijski ciklus, a imena suparnika saznat će 7. veljače u Varšavi.

'Iako kvalifikacije počinju tek za osam mjeseci, mi ćemo u tom periodu biti zajedno možda 15-ak dana. I zato nam je svaki dan važan, jer želimo kvalifikacije odraditi bez stresa', rekao je Bilić i nagovijestio da igrače na koje bi za prijateljsku utakmicu s Francuskom mogao računati Ladić, a sada su i na njegovom popisu, ipak neće prepustiti kolegi s klupe U-21.

'Sada su ipak drugačije okolnosti jer ne igramo prijateljsku utakmicu s Lihtenštajnom, a U-21 važne kvalifikacije protiv Cipra i Slovačke. Riječ je o prijateljskim utakmicama, od kojih je nama ova s Belgijom u Bruxellesu izuzetno važna. Iako je riječ o suparniku koji ne ide na SP, ipak se radi o opasnom protivniku, s jakim individualcima, poput Vermaelena ili Van Buytena. A imaju i jako trenersko ime Dicka Advocaata.'

O željama u nadolazećem ždrijebu nije govorio.

'Nikad dosad nisam unaprijed spominjao svoje želje, tek kada doznamo suparnike moći ću reći nešto više. Na našu sreću, u prvoj smo jakosnoj skupini, pa ne možemo dobiti selekcije poput Engleske. Ipak, kada se zna da je recimo Slovenija tek u četvrtoj jakosnoj skupini, onda mora svima biti jasno da su u drugoj i trećoj skupini još jače selekcije. Ždrijeb, s obzirom na to da smo u prvoj jakosnoj skupini, može biti možda tek nešto malo lakši, ali to ne znači da neće biti neugodan.'

S obzirom da se Bilić ne bavi prognozama, jasno je da nije želio pričati o mogućem nasljedniku Vlatka Markovića. Međutim, kako se Šukerovo ime najčešće spominje u tom kontekstu, Bilić ga je ipak nahvalio.

'Riječ je o jednom, uz Bobana i Prosinečkog, od najvećih imena. Ustvari, on i jest najveće ime hrvatskog nogometa. Iskreno, ja osim novinskih napisa ne znam ništa konkretnije, a mogu tek potvrditi da je u zadnje vrijeme u par navrata bio u Kući nogometa. Drago mi je da se takvo ime našeg nogometa spominje u tom kontekstu i da želi pomoći reprezentaciji i hrvatskom nogometu. No isto tako moram napomenuti da i ja i stručni stožer i igrači imamo izuzetno mišljenje, bez obzira na uspone i padove, o aktualnom predsjedniku Vlatku Markoviću.'

Što se tiče mogućih preslagivanja u HNS-u, novinari su pitali glavnog tajnika Zorislava Srebrića koliko ima istine u novinskim napisima u kojima se navodi kako bi on mogao postati direktor hrvatske reprezentacije.

'Moguće je da budem direktor reprezentacije, ali to sada nije prioritet, jer pred nama je puno posla. Do prosinca, kada bi trebala biti izborna skupština HNS-a, ima još puno vremena. Također, nemojte preskočiti ime Zvonimira Bobana', rekao je Srebrić.