KVALIFIKACIJE ZA SP

BiH na iskušenju u Genku, Talijani u Podgorici

27.03.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Nastavljaju se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se održati u Južnoafričkoj Republici 2010. U Europi se u subotu igra 19 utakmica, a skupina 6 gdje se nalazi i Hrvatska za vikend miruje

Skupina 1

Jedna od dvije najkompliciranije skupine, u kojoj je čak pet reprezentacija s realnim šansama. Danci stoje bolje od ostalih. U subotu je najzanimljiviji dvoboj u Portu, gdje gostuje Švedska. Dvije renomirane reprezentacije su krenule loše u kvalifikacije, prije svega domaćin kojem je jedina opcija pobjeda, sve drugo bi ih već sada dovelo u neugodnu situaciju. Švedska je jaka i teško gubi ovako važne dvoboje. Zanimljivo će biti i u Tirani, kamo stižu Mađari, dok Danci ne bi smjeli imati problema na Malti.

Redoslijed: Danska 7(3), Mađarska 7(4), Albanija 6(5), Portugal 5(4), Švedska 5(3), Malta 1(5).

Skupina 2

Porazom u Pireju od Švicarske Grci su si zakomplicirali situaciju. Uz te dvije reprezentacije i Izrael s jednakim nadama ulazi u nastavak kvalifikacija. Vatreno će biti u Tel Avivu, kamo stiže europski prvak iz 2004. Grci su najjača momčad skupine i ovo je za njih najteže iskušenje. Latvija je favorit u Luksemburgu, a Švicarska u Moldaviji, iako se sa Švicarcima nikada ne zna. Naime, slavili su u Grčkoj, a doma izgubili od Luksemburžana.

Redoslijed: Grčka 9(4), Izrael 8(4), Švicarska 7(4), Latvija 4(4), Luksemburg 4(4), Moldavija 1(4).

Skupina 3

I tu se pet reprezentacija ravnopravno natječe za prva dva mjesta. Prije tri godine Poljaci su u Belfastu pregazili domaćine sa 3:0, ali sada ne izgledaju dobro i teško će do punog plijena. Dramatično bi trebalo biti i u Mariboru. Izbornik Matjaž Kek je dobro posložio redove. Slovenci su posebno neugodni na domaćem travnjaku, no Česi su kvalitetniji i kompletni te je realno da će ostati neporaženi.

Redoslijed: Slovačka 9(4), S. Irska 7(5), Češka 7(4), Poljska 7(4), Slovenija 7(4), S. Marino 0 (5).

Skupina 4

Njemačka i Rusija su za klasu iznad ostalih, a nove bodove i jedni i drugi će upisati u domaćim dvobojima protiv Lihtenštajna odnosno Azerbajdžana. U Cardiffu igraju Wales i Finska, a i jednima i drugima je najvažnije ne izgubiti, jer poražena reprezentacija gubi ionako malu nadu za drugo mjesto.

Redoslijed: Njemačka 10(4), Rusija 6(3), Wales 6(4), Finska 4(3), Azerbajdžan 1(3), Lihtenštajn 1(3).

Iniesta i Torres spremni su za Tursku
Skupina 5

Španjolska je broj jedan, a Turska, Belgija i BiH međusobno će se obračunati kome će pripasti utješna druga pozicija. Derbi skupine je u Madridu. Španjolci su europski prvaci i igraju fenomenalno. Iako im nedostaje Fabregas, turski fanatizam u Madridu teško može proći. BiH gostuje u Genku i ne smije izgubiti, no Ćirini izabranici vjeruju u podršku navijača kojih bi trebalo biti više od pet tisuća, a izbornik sanja pobjedu.

'Imamo opaku ekipu, koja je u stanju nositi se sa svakim. Maksimalno ćemo se pripremiti. Jedno je sigurno, da će ova momčad dati sve o sebe, koliko će to biti dovoljno, vidjet ćemo', rekao je Blažević.

Dvoboj Estonije i Armenije je zanimljiv samo njima i odlučivat će kome će pripasti fenjer u skupini.

Redoslijed: Španjolska 12(4), Turska 8(4), Belgija 7(4), BiH 6(4), Estonija 1(4), Armenija 0(4).

Skupina 6

Nastavak borbi u ovoj skupini je 1. travnja. Englezi su gotovo sigurni putnici na Svjetsko prvenstvo, a za drugo mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije kandidati su Hrvatska i Ukrajina. Prednost je na strani 'kockastih' zbog remija u Harkovu. Bilićevi izabranici igraju u srijedu u Andori, Engleska doma dočekuje Ukrajinu, a Kazahstan Bjelorusiju.

Redoslijed: Engleska 12(4), Hrvatska 7(4), Ukrajina 7(3), Bjelorusija 3(3), Kazahstan 3(4), Andora 0(4).

Skupina 7

Francuska, Rumunjska, Srbija i Litva vode bitku za prvo ili barem drugo mjesto. U Rumunjskoj je Srbima je važno da ne izgube, a time bi gotovo izbacili domaćina iz utrke. Za bodove se za vikend još u Kaunasu bore Litva i Francuska. U prošlim kvalifikacijama za Euro 2008. Francuska je protiv Litve upisala dvije teške pobjede (2:0, 1:0), a neće ni sada biti puno lakše.

Redoslijed: Srbija (4), Litva 9(4), Francuska 4(3), Austrija 4(4), Rumunjska 4(3), F. Otoci 1(4).

Skupina 8

Italija ne bi trebala imati problema da osigura broj jedan u skupini. Vučinić i društvo prijete Talijanima. No skalp aktualnim svjetskim prvacima nije lako uzeti. 'Azzuri' dolaze po bod(ove).

'Italija je svjetski prvak što znači da su najjača reprezentacija na svijetu. Bilo bi glupo reći da ćemo ih pobijediti, ali dat ćemo sve od sebe da to učinimo,' najavio je crnogorski veznjak Vukčević.

Irskoj je prvi pravi ispit u skupini dolazak Bugarske, i to bez ozlijeđenog Berbatova. To je prednost za domaćine, koji su puni samopouzdanja. Cipar i Gruzija odigrat će utakmicu za čast i prestiž. Njima je važno da pobijede jedna drugu i izbjegnu začelje.

Redoslijed: Italija 10(4), Irska 10(4), Bugarska 3(3), Crna Gora 2(3), Gruzija 2(5), Cipar 1(3).

Skupina 9

U ovoj skupini u subotu se igra samo jedna utakmica. Nizozemska je odmah krenula uvjerljivo i svima dala do znanja da je gotovo siguran putnik na Svjetsko prvenstvo. Nakon utakmice sa Škotima u Amsterdamu Nizozemci bi mogli pakirati kofere za SP. Kvaliteta je debelo na strani Nizozemaca.

Redoslijed: Nizozemska 9(3), Škotska 4(3), Island 4(4), Makedonija 3(3), Norveška 2(3).