davis cup

Belgija ništa ne prepušta slučaju, protiv Hrvatske će zaigrati u najjačem sastavu

05.01.2024 u 20:07

Bionic
Reading

Belgijska muška teniska reprezentacija bi trebala biti u najjačem sastavu 3. i 4. veljače u Varaždinu, kad će se protiv Hrvatske boriti u kvalifikacijskom dvoboju za plasman u grupnu fazu završnice Davis Cupa

zbornik Steve Darcis je za dvoboj u Areni Varaždin nominirao nekadašnjeg sedmog tenisača svijeta 33-godišnjeg Davida Goffina (ATP - 111.), 24-godišnjeg Zizoua Bergsa (ATP - 129.) te 30-godišnjeg Jorisa de Loorea (ATP - 142.) za pojedinačne mečeve, dok su kao specijalisti za parove pozvani Sander Gille i Joran Vliegen koji dijele 25. mjesto na ljestvici najboljih igrača u paru.

U petak je svoju nominaciju objavio i novi hrvatski izbornik Velimir Zovko, koji je izostavio trenutačno najbolje rangiranog hrvatskog tenisača Bornu Ćorića (ATP - 37.), a uvrstio Bornu Goju, Duju Ajdukovića, povratnika nakon ozljede koljena Marina Čilića te specijaliste za parove Ivana Dodiga i Matu Pavića.

Obojica izbornika imaju pravo do početka dvoboja zamijeniti trojicu igrača iz ove nominacije.

Bit će ovo treći međusobni dvoboj Hrvatske i Belgije u Davis Cupu, a u dosadašnja dva su slavili hrvatski tenisači. Prvu pobjedu su osigurali Ivan Ljubičić i Mario Ančić u Rijeci 2004., kad se radilo o dvoboju za opstanak u Svjetskoj skupini. Hrvatska je nakon dva dana imal prednost od nedostižnih 3-0 u starom formatu natjecanja, a ta je pobjeda bila temelj trijumfa koji se dogodio 2005. kad je Hrvatska po prvi put osvojila Davis Cup svladavši Slovačku u finalu odigranom u Bratislavi.

Drugi dvoboj Hrvatske i Belgije odigran je u prvom kolu Svjetske skupine 2016. Domaćin susreta bio je Liege, a Hrvatska je slavila s 3-2. Borna Ćorić je u odlučujućem dvoboju u svladao Kimmera Coppejansa. David Goffin je tada donio oba boda belgijskoj reprezentaciji, svladavši u pojedinačnim dvojima Ćorića i Marina Čilića. Nakon pobjede nad Belgijom Hrvatska je te godine došla do finala u kojem je u Zagrebu ugostila Argentinu, ali su Argentinci predvođeni Martinom del Potrom preokretom došli do prvog trijumfa u Davis Cupu.

U Varaždinu će se igrati u sličnom formatu, kao prije osam godina u Liegeu, s tom razlikom što se svi mečevi sada igraju na dva, a ne na tri osvojena seta i program je s tri skraćen na dva dana.

Prvog dana su na rasporedu dva pojedinačna dvoboja, dok su drugi dan natjecanja na rasporedu dva pojedinačna meča i dvoboj parova.

Mečevi u varaždinskoj Areni će u subotu, 3. veljače, započeti u 14 sati, dok će nedjeljni program započeti u 13 sati dvobojem parova.

Ostali parovi kvalifikacijskih dvoboja su: Kanada - Južna Koreja, Srbija - Slovačka, Mađarska - Njemačka, Nizozemska - Švicarska, Češka - Izrael, Ukrajina - SAD, Finska - Portugal, Tajvan - Francuska, Argentina - Kazahstan, Švedska - Brazil i Čile - Peru.

Pobjedničke reprezentacije će izboriti mjesto među 16 momčadi koje će se natjecati u grupnoj fazi završnice Davis Cupa, a pridružit će se braniteljima naslova Talijanima, Australiji koja je bila finalist, te Velikoj Britaniji i Španjolskoj koje su dobile pozivnice Međunarodne teniske federacije (ITF).