kakav nogomet prezentira kovač

Bayern za Kovača spremio milijunsku odštetu, ali ovaj detalj mogao bi pokvariti posao

13.04.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši hrvatski reprezentativac, a jedno vrijeme i izbornik, Niko Kovač, prema pisanju njemačkih medija, glavni je kandidat za trenera minhenskog Bayerna

Niko Kovač godinama je nosio kapetansku vrpcu hrvatske reprezentacije jer njegov borbeni, ali i 'njemački duh', bio je neslomljiv. Za njega nije bilo izgubljene lopte, bržeg suparnika.

>> Senzacionalan rasplet za bivšeg hrvatskog izbornika; preuzima jednu od najboljih momčadi svijeta...

S takvim je stavom krenuo i u trenerske vode. Doduše, kada je vodio hrvatsku reprezentaciju, što mu je - ruku na srce, nakon treniranja juniora Red Bull Salzburga, bio i prvi pravi posao (op.a. bio je i pomoćni trener u RB Salzburgu), nastavio je u 'germanskom duhu', a prema informacijama kojima raspolažemo, takav ga je stav udaljio od igrača kojima je reprezentativno okruženje uvijek bilo mjesto za ležernije treninge.

  • +25
Niko Kovač Izvor: Profimedia / Autor: Pixathlon/SIPA

Kovač je reprezentaciju preuzeo od Štimca, pa preko dodatnih kvalifikacija i Islanda odveo je na SP u Brazil, ali tamo naši nisu uspjeli proći skupinu, što je već bio nagovještaj bržeg odlaska s klupe nacionalne selekcije. A onda su stigli i lošiji rezultati u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj. U posljednjem kvalifikacijskom mini ciklusu Hrvatska je uzela samo bod (op.a. u Azerbajdžanu je bilo 0:0, a u Norveškoj je uslijedio poraz od 2:0) i Izvršni odbor Saveza jednoglasno ga je smijenio.

Od ožujka 2016. godine Kovač je u Eintrachtu, koji je u toj polusezoni jedva spasio od ispadanja.

Uslijedilo je vrijeme stabilizacije momčadi iz Frankfurta, a u sljedećoj sezoni stigao je i do finala njemačkog kupa, u kojem mu je suparnik bila dortmundska Borussia. Na njegovu žalost, ni Rebićev pogodak u finalu nije bio dovoljan, pa je trofej pripao 'žuto-crnima'.

Ipak, ono po čemu će se pamtiti ta utakmica jest činjenica da je Kovač u nju ušao s igračima iz deset zemalja (u drugom dijelu ušao je i Izraelac, što je dakle značilo 11. nacionalnost) te da je u njoj spojio igrače šest različitih vjeroispovijesti.

Drugim riječima, Kovač je pokazao da zna i može ukomponirati velike različitosti i da rezultat neće patiti.

U ovoj sezoni pak, njegov Eintracht, koji se bori za mjesto koje vodi u Ligu prvaka, ima još više rezultatskog uspjeha. Međutim u oči upada podatak da je Eintracht s brojem žutih kartona najgrublja momčad - ne samo u Bundesligi - nego i među svim ligama 'petice'.

Također, od pet vodećih momčadi u Bundesligi, Kovačeva je zabila najmanje golova (tek 40), a ni po broju pobjeda nije bolja od konkurenata. Upisala ih je tek 13.

Poznavatelji njemačkog nogometa kažu da se igra Eintrachta bazira na čvrstoći, čekanju suparničke pogreške, bez tečnosti i kombinatorike.

A sve to krasi upravo nogomet kakav igra Bayern. Lijep, dominantan, sa željom za nadigravanjem.

I sada se postavlja pitanje bi li se Kovač mogao u takvom klubu nametnuti sa svojim idejama, odnosno kako bi Ribery, Müller, Kimmich, Lewandowski i ostali Bayernovi igrači reagirali na drugačiji sustav igre?

Naravno, na to pitanje odgovor će vjerojatno znati dati čelnici Bayerna, koji prema njemačkim izvorima spremaju 2,2 milijuna odštete Eintrachtu.