dolazi novo vrijeme

Automobil bez vozača uskoro na utrkama Formule 1!?

22.08.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Sigurnosni automobil koji u posljednje vrijeme vrlo često izlazi na stazu na utrkama Formule 1 u budućnosti bi mogao kružiti bez vozača za volanom, potvrđeno je iz odjela za razvoj elitnog automobilističkog natjecanja...

Sve smo bliže utrkivanju bolida bez vozača za volanom koje je već najavljeno kao novo prvenstvo u sklopu Formule E još prošle godine. U Formuli 1 takvo nešto je nezamislivo, ali ovih je dana pokrenuto prvenstvo virtualnih vozača koji će tijekom F1 vikenda voziti utrke na simulatorima i imati zasebno natjecanje pa je jasno da dolaze neka nova vremena.

  • +3
VN Mađarske - Formula 1, 2017. Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

Korak pak u smjeru robotizacije sporta već je spreman, a radi se o sigurnosnom automobilu koji vrlo često izlazi na stazu tijekom nedjeljnih utrka, kako bi omogućio nesmetano uklanjanje krhotina, micanje zaustavljenih bolida ili popravljanje zaštitnih ograda.

'Razgovarali smo o sigurnosnom automobilu bez vozača. Time bismo promovirali tehnologiju oko koje je mnogo skepse i tako pokazali da funkcionira,' izjavio je šef tehničkog odjela Formule 1, Marcin Budkowski.

Srećom, to je najdalje što je elitno automobilističko natjecanje spremno ići u tom smjeru.

'Vozač sigurnosnog automobila tada više ne bi bio potreban, jer bi njime upravljao kompjuter. No, kad su u pitanju F1 bolidi bez vozača, to je nešto što bi inženjeri voljeli, ali ne i navijači. Utrke robota su zanimljive, ali može li ideja utrka bez vozača privući milijune diljem svijeta? Iskreno, sumnjam u to,' zaključjuje Budkowski i s njim se svi ljubitelji Formule 1 slažu...