TOMICEVO SLAVLJE

Australski Hrvat osvojio svoj prvi ATP naslov

12.01.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Bernard Tomic, 20-godišnji Australac hrvatskih korijena, osvojio je u Sydneyju svoj prvi ATP turnir u karijeri. U finalu je pobijedio Južnoafrikanca Kevina Andersona 6:3, 6:7(2), 6:3 nakon jednog sata i 55 minuta igre

Nakon razočaravajuće 2012. godine, Tomic je uoči nove sezone podvukao da je tijekom stanke izvrsno radio, te kako očekuje da će plodovi tog rada vrlo brzo biti vidljivi. Da to nisu bile tek prazne riječi, dokazao je prvo u Perthu na Hopman Cupu, ekshibicijskom turniru mješovitih reprezentacija, na kojem je nastupajući za australsku selekciju dobio sva tri meča u pojedinačnoj konkurenciji, uključujući i trijumf protiv Novaka Đokovića. Pobjedničku seriju nastavio je i u Sydneyju.

Do prvijenca na ATP Touru stigao je sasvim zasluženo. U finalu protiv Kevina Andersona, bolje je odigrao najvažnije poene, ne računajući tie-break drugog seta u kojem je Južnoafrikanac dominirao.

Tomic je odlično otvorio meč. Oduzeo je servis Andersonu u drugom gemu i poveo 3:0, te je prednost breaka čuvao do kraja seta.

U drugom setu je Anderson izborio jednu break-loptu, jedinu u meču. Nije je iskoristio, ali je taj set ionako osvojio u tie-breaku.

U trećem setu je Tomic propustio tri break-lopte u četvrtom gemu, ali je u osmom napravio break. Anderson je od 0:40 stigao do izjednačenja, ali je Australac realizirao četvrtu break-šansu u tom gemu, ukupno sedmu u setu.

Tomic je ostvario 24 izravna poena udarcima forhendom i bekhendom, Anderson 13. Južnoafrikanac je, pak, imao šest neforsiranih pogrešaka više (26-20). Od Tomica je izgubio i jedini prethodni meč, 2011. godine u Šangaju.

Tomic je do prve ATP titule karijere stigao u svom prvom finalu. Najboljem južnoafričkom tenisu ovo je bio četvrti finale u karijeri. Ostao je na dva naslova…

ATP Sydney, finale:

Tomic – Anderson 6:3, 6:7(2), 6:3