sp nogometašica

Australke nakon drame penala po prvi put u povijesti izborile polufinale SP-a

12.08.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Australija se u subotu plasirala u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva čiji su domaćin zajedno s Novim Zelandom nakon što je u četvrtfinalnom dvoboju poslije izvođenja jedanaesteraca svladala Francusku 7:6

Utakmica je završila bez golova u regularnom vremenu i nakon 30 minuta produžetka. Australija se tako plasmanom u polufinale. prvi put u povijesti, priključila Španjolskoj i Švedskoj.

Na stadionu Suncorp u Brisbaneu pred 49.461 gledatelja pobjednice su odlučene tek u desetoj seriji jedanaesteraca. Za Australke su pogađale Caitlin Foord, Samantha Kerr, Mary Fowler, Katrina-Lee Gorry, Tameka Yallop, Ellie Carpenter i Cortnee Vine, a za Francusku Kadidiatou Diani, Wendie Renard, Eugenie Le Sommer, Grace Geyoro, Sakina Karchaoui i Maelle Lakrar .

Nakon pobjede nad Francuskinjama, "Matildas" su prvi put u povijesti Svjetskih prvenstava izborile polufinale. Na završnim turnirima u Kini 2007., Njemačkoj 2011. i Kanadi 2015. stigle su do četvrtfinala.

  • +14
Australija - Francuska, SP nogometašice, četvrtfinale, 12.8.2023. Izvor: EPA / Autor: DARREN ENGLAND

U prvom četvrtfinalnom dvoboju ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u petak u Wellingtonu Španjolke su nakon produžetaka svladale Nizozemke 2:1, dok su Šveđanke u Aucklandu bile bolje od Japanki 2:1.

Prvo polufinale između Španjolske i Švedske odigrat će se 15. kolovoza u Aucklandu, a drugo između Australije i pobjednika posljednjeg četvrtfinalnog dvoboja između Kolumbije i Engleske dan kasnije u Sydneyu.

Brisbane će biti domaćin utakmice za treće mjesto 19. kolovoza, a Sydney će biti domaćin finala 20. kolovoza.