KONAČNA ODLUKA

ATP i WTA stali uz ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice te zadali strašan udarac Wimbledonu i pretvorili ga u ekshibiciju!

20.05.2022 u 23:37

Bionic
Reading

ATP i WTA Tour stali su uz ruske i bjeloruske tenisače i tenisačice koji su dobili zabranu nastupa na Wimbledonu zbog ruske invazije na Ukrajinu

Organizatori travnatog Grand Slama uz potporu Britanske vlade jedini su zabranili nastup svim ruskim i bjeloruskim predstavnicima čak iako su se mnogi od njih javno ogradili od Putinove politike, pristali su igrati bez da pored njihovog imena stoji zastava njihove zemlje te su čak predlagali da im se uzme novac zarađen u Wimbledonu te donira žrtvama rata.

ATP i WTA se s takvom drastičnom odlukom nisu složili, mnogi igrači su u svojim istupima također stali uz svoje teniske kolege, a sada je zadan najjači udarac najpoznatijem svjetskom turniru.

Obje organizacije objavile su svoja priopćenja. ATP je odmah naveo da neće računati bodove osvojene na Wimbledonu,a očekuje se da njegov primjer slijedi i WTA (još to nisu napravili) pa će tako treći Grand Slam biti pretvoren u ekshibiciju. Naravno, neće biti masovnih otkaza, jer će se i dalje igrati za veliki nagradni fond osim ako sada Britanci ne uzvrate udarac te ga smanje.

'Smatramo da svaki tenisač mora imati pravo sudjelovati na turniru bez ovakve diskriminacije. Odluka turnira da zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim tenisačima narušava integritet ATP-jeva sustava bodovanja. Žao nam je, ali jedini korak koji smo mogli poduzeti je ukinuti bodove na ovogodišnjem Wimbledonu', stoji u službenom priopćenju ATP-ja dok je WTA objavio:

'WTA najoštrije osuđuje strahote koje ruska vojska radi u Ukrajini i ništa ne želimo više od mira u toj zemlji. WTA smatra da individualnim sportašima ne smije biti ukinuto pravo da se natječu samo na temelju činjenice da su državljani zemlje čija vlada vuče krive poteze.'