NAJAVA MEGADVOBOJA

Atletska rapsodija: I Boltovo zlato u debeloj sjeni - čuda!

15.08.2016 u 03:29

Bionic
Reading

Usain Bolt je u bogatom atletskom danu na Igrama osvojio svoje sedmo olimpijsko zlato, no apsolutni heroj dana je Južnoafrikanac Wayde van Niekerk

Zahuktala su se atltska natjecanja u Riju. I to kako... Drugi veliki trenutak Igara nakon nestvarnog ženskog dugoprugaškog rekorda, potpisao je 24-godišnji Južnoafrikanac Wayde van Niekerk koji je srušio svjetski rekord Michaela Johnsona i ostvario fantastičnih 43.03! I ostali medaljaši James i Merritt trčali su ispod 44 sekunde, ali pomoći protiv čovjeka iz staze broj osam noćas nije bilo.

Van Niekerk je prvi čovjek koji je 100 metara trčao ispod 10 sekundi, 200 ispod 20, a 400 brže od tih teško dostižnih 44 sekunde. Na ovim Igrama natječe se i na 200 metara, a ovakva forma maksimalan oprez nalaže čak i velikom Usainu Boltu koji je uzeo svoje prvo zlato na ovim Igrama.

U polufinalu je Bolt nakon pospanog starta i ležernog ulaska u cilj iza sebe stazu ostavio za 9.84 i svima dao do znanja da samo sat vremena kasnije u finalu nemaju pretjeranih izgleda. To im je i pokazao istrčavši u finalu 9.81. Justin Gatlin je vodio punih 70 metara, ali naletu Bolta opet nije odolio i opet se morao zadovoljiti srebrom. Brončani je ostao Kanađanin Andre De Grasse.