OTIŠLA NA VRHUNCU

Tko je Ashleigh Barty, najbolja svjetska tenisačica koja je iznenada objavila da odlazi u mirovinu; njezin put do vrha idealan je scenarij za film

27.03.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Poprilično senzacionalno odjeknula je u svijetu sporta vijest da je prva tenisačica svijeta Ashleigh Barty odlučila otići u sportsku mirovinu u dobi od svega 25 godina. Ovo je njezina priča...

Mnogi su se upitali što je razlog za to i je li moguće da je tako rano donijela takvu odluku jer pred njom su tek bile najbolje godine.

A riječ je o tenisačici iz Australije koja je osvojila tri Grand Slama. Prvi je uzela u Francuskoj 2019., kada je osvojila Roland Garros u finalu uvjerljivo nadigravši Čehinju Marketu Vondroušovu 6:1, 6:3. Dvije godine kasnije, 2021., slavila je i na legendarnoj engleskoj travi u Wimbledonu, a protivnica u finalu bila joj je Karolina Pliškova, tada četvrta igračica svijeta. Nakon sjajnog meča koji je otišao u treći set, 6;3, 6:7 (4-7), 6:3, Barty je najviše govorila o nezgodnoj ozljedi kuka zbog koje je mjesec dana ranije propustila French Open. No uporna i predana uspjela se vratiti ranije nego što su prognozirali liječnici i na iznenađenje mnogih otišla je do kraja na najvećem teniskom turniru.

'Nisu mi davali baš velike izglede pa smo moj tim i ja dokazali svima da baš i nije tako. Igrati bez boli cijeli ovaj turnir nešto je nevjerojatno', rekla je, dodavši: 'Biti u mogućnosti igrati ovdje, u Wimbledonu, nakon svega toga ništa je drugo nego – čudo.'

Nitko je nije shvaćao ozbiljno nakon što je osvojila Wimbledon

Nakon što je osvojila Wimbledon pomalo sramežljivo najavila je odlazak u igračku mirovinu, ali je baš nitko nije shvaćao ozbiljno. No nekoliko godina kasnije odlučila je da je dosta. Prije toga imala je još jedan cilj, a to je Australian Open u njezinoj domovini - osvojila ga je pola godine kasnije, početkom 2022.

U finalu Australian Opena Barty je bila bolja od Amerikanke Danielle Collins 6:3, 7:6(2). Napokon je dočekala slavlje u Melbourneu, pred svojim navijačima, a oni su je nosili do pobjede. Naime osvojila je tu titulu bez izgubljenog seta!

'Kao Australki najvažnije mi je da djelić ovog turnira mogu podijeliti s toliko ljudi. Ova publika jedna je od najzabavnijih pred kojom sam igrala. Donijeli ste mi puno radosti', kazala je Barty početkom godine. Tada baš nitko nije mogao očekivati da će u ožujku donijeti odluku o odlasku u mirovinu.

No ona je već tada znala da je ostvarila zacrtano i od tada je intenzivno razmišljala o trenutku u kojem će cijelom svijetu objaviti da je došao – kraj.

  • +10
Ashleigh Barty - prva tenisačica svijeta - odlučila je otići u sportsku mirovinu Izvor: EPA / Autor: DAVE HUNT

Ono što je fascinantno to je da je odlučila reći dosta u trenutku u kojem je bila punih 114 tjedana na prvom mjestu svjetske WTA ljestvice.

Na veliko iznenađenje, donijela je odluku koja je šokirala apsolutno sve u svijetu tenisa.

Simpatična Ashleigh Barty - koja je postala profesionalka 2010., kada je bila 14-godišnjakinja - ovu je vijest odlučila objaviti na društvenim mrežama.

'Danas je za mene težak dan, pun emocija, jer najavljujem povlačenje iz natjecateljskog tenisa. Ne osjećam više nagon ni želju i sve što je potrebno da izazoveš sebe na najvišoj razini. Potrošena sam. Znam koliko rada treba da bi izvukao najbolje iz sebe... Više to nemam u sebi. Sretna sam i spremna na to. U svom srcu znam da je ovo pravi trenutak. Zahvalna sam na svemu što mi je dao ovaj sport, a napuštam ga ponosna i ispunjena. Hvala svima koji su me podržavali', dio je njezinih izjava, a oko objave i načina na koji će to napraviti pomogla joj je najbolja prijateljica.

Odluka sigurno nije bila laka, ali sudeći po snažnim riječima te izjavi 'u svom srcu znam da je ovo pravi trenutak', teško da se može očekivati njezin povratak u tenis.

Zaradila je 24 milijuna dolara, ali novac joj nije puno značio

U kratkoj i uspješnoj karijeri 25-godišnja Barty samo je od turnirskih nagrada zaradila oko 24 milijuna američkih dolara, a ove sezone još nije znala za poraz (11-0) te je bila pobjednica na dva turnira - Australian Openu i Adelaideu.

No ono što je osobito zanimljivo podatak je da ovo nije prvi put da ostavlja tenis.

Djevojka koja je debitirala u glavnom ždrijebu pojedinačno i u parovima na WTA Touru početkom 2012. godine odlučila se - na iznenađenje mnogih - ostaviti tenisa 2014. godine, kada je odlučila uzeti odmor. Imala je svega 18 godina… Kako bi ostala u formi, igrala je kriket u Big Bash ligi za žene i kaže da je uživala. Novac joj nikada nije puno značio i željela je raditi ono što voli. A to tada nije bio tenis i po tome je posebna.

Igrajući za klub Western Suburbs District, svi kažu da je jako brzo napredovala i da joj je kriket jako dobro išao. A onda je jednog dana donijela odluku da se vrati tenisu jer ga se zaželjela…

Učinila je to početkom 2016. godine, kada je postala prava profesionalka te je počela zarađivati ozbiljan novac, a nakon toga kreće njezin uspon na WTA ljestvici. Malo ga je usporila teška ozljeda šake, tako da je te godine malo igrala.

No već 2017. godine osvojila je u Kuala Lumpuru svoj prvi WTA singl naslov u karijeri i prvi put ušla među 100 najboljih svjetskih tenisačica.

'Osjećaj je nevjerojatan. Ne znam što bih rekla. Bez riječi sam. Ovo je vrlo uspješan start godine za cijeli moj tim. Nisam očekivala to. Jako sam sretna što sam se vratila tenisu', kazala je Barty nakon pobjede u singlu, ali i parovima.

Cijeli svijet čuo je za nju iste godine, kada je u Cincinnatiju pobijedila tada devetu tenisačicu svijeta Venus Williams, a ubrzo nakon toga na US Openu 2017. godine stigla je do trećeg kola, što ju je poguralo prema 27. mjestu na svjetskoj WTA ljestvici . Iz meča u meč bila je sve bolja, a 2019., kada je osvojila Roland Garros, njezin prvi Grand Slam u karijeri, bilo je jasno da je zvijezda rođena.

U početku je bila puno bolja u igri parova nego u singlu

Također je bila poznata po tome da je uvijek pomno birala turnire na kojima želi igrati i točno je znala kakav tenis treba igrati da bi mogla pobjeđivati.

A malo je poznato to da je Barty u početku karijere bila puno bolja u igri parova nego u singlu (bila je na 5. mjestu ljestvice WTA!), ali je ipak ostvarila najveće dosege u pojedinačnoj konkurenciji.

Rođena je 24. travnja 1996. i vrlo rano, kada je imala svega četiri godine, počela je trenirati tenis, u što su je usmjerili majka Josie i otac Roberta. Njezina majka ima engleske korijene, no u njoj je i krv starosjedilaca jer vuče podrijetlo iz zajednice Ngarigo, tj. autohtonih australskih stanovnika Aboridžina.

Dominirala je već kao 12-godišnja djevojčica, a poznata je i priča o tome da je često u dobi od devet godina igrala protiv 15-godišnjih dječaka kako bi bila još bolja. Tako je kao sparing partnere odabirala puno starije tenisače i to je zapravo bila tajna njezina uspjeha.

Barty ima dvije starije sestre, Saru i Ali, koje su morale dosta rano odustati od ozbiljnijeg bavljenja sportom jer si obitelj to nije mogla financijski priuštiti. Kada je obitelj shvatila da je neviđen talent, sve su odlučili uložiti u nju.

Igrala je tenis koji nije lijep za gledanje, ali…

Svoju jedinu juniorsku grand slam titulu osvojila je u Wimbledonu s 15 godina i time je postala tek druga Australka u povijesti koja je osvojila sličan turnir nakon Debbie Freeman daleke 1980. godine. Od juniorskih dana pokazivala je da ima nešto posebno.

Mnogi teniski stručnjaci mišljenja su da njezin tenis nije lijep za gledanje, ali je itekako učinkovit. Bila je poznata po snažnom i ubojitom servisu te savršenim izlascima na mrežu, kojima bi uništavala protivnice.

Kada je došla do razine na kojoj je usavršila sve elemente igre, u kombinaciji s iskustvom koje je stekla postala je pravi stroj za pobjeđivanje.

No kako je sama rekla: 'Potrošena sam!' I upravo te snažne i hrabre riječi dovoljno govore. Zasitila se tenisa i shvatila da je dosta. Otišla je tako na vrhuncu, kao prva na svijetu, što se zaista rijetko viđa u vrhunskom sportu.

Sad će barem imati više vremena za ostale sportove koje voli. Osim kriketa, obožava ragbi, ali i nogomet, te je velika navijačica Manchester Uniteda.

U slobodno vrijeme voli čitati knjige, obožava ribolov, a svaki slobodan trenutak koristi i za gledanje filmova. Omiljeni glumac joj je Australac Chris Hemsworth.