kapetani-logo

kapetani biraju

Arijan Ademi brani naslov najboljeg igrača HT Prve lige, ali ove godine konkurencija je još žešća, jer tu su Marko Livaja, Josip Drmić, Bruno Petković...

  • V. Radičević
  • Zadnja izmjena 14.12.2021 11:14
  • Objavljeno 10.12.2021 u 08:54
Bionic
Reading

Još jedna godina bliži se kraju, a ova je bila nogometno izuzetno sadržajna. Jer odigran je Euro, za Hrvatsku su uspješno završene kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, U-21 reprezentacija sjajno gura u kvalifikacijama za Euro, a i natjecanje u Hrvatski Telekom Prvoj ligi već dugo nije bilo ovako izjednačeno. Inače, prethodnu sezonu obilježio je zagrebački Dinamo dvostrukom krunom, a i jedini je hrvatski klub koji je igrao ozbiljnu ulogu u europskim natjecanjima. I što je još važnije, opet je osigurao tzv. europsko proljeće. Uz sve to, opet imamo mladih igrača koji jamče da ćemo i u godinama pred nama imati puno razloga za veselje. Kapetani hrvatskih prvoligaša stoga neće imati nimalo lagan zadatak jer u takvoj HT Prvoj ligi trebaju izabrati novog, ili možda starog, laureata akcije koju provode tportal i kapetani

Polako podvlačimo crtu pod godinu koja se primiče kraju, a kada pogledamo unazad, možemo biti izuzetno zadovoljni nogometnim uspjesima kojima su nas počastili hrvatski igrači.

U hrvatskim okvirima najviše zadovoljstva imaju u Dinamu, jer momčad koju je krajem prošle sezone od Zorana Mamića, osuđenog za nanošenje financijske štete klubu, preuzeo Damir Krznar uspjela je osvojiti i prvenstvo i Kup. U ljetnim mjesecima Livaković, Ademi, Oršić i Petković tražili su put do Lige prvaka, ali moldavski Šerif bio je prepreka na kojoj su zapeli. Utjehu su Modri pronašli u Europskoj ligi te su u skupini s West Hamom, Rapidom i Genkom ipak osigurali još jedno europsko proljeće.

Doduše, kako se jesenski dio sezone bližio kraju, Modri su prosuli nešto bodova u domaćem prvenstvu, ispali su od Rijeke u četvrtfinalu kupa, pa je došlo i do promjene na klupi, te je umjestu Krznara momčad preuzeo Željko Kopić. Debi protiv Hajduka neće pamtiti po dobrome, ali zato se iskupio u Londonu gdje su njegovi igrači pokazali kudikamo bolju igru i pobijedili West Ham 1:0 te osigurali nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

Nažalost, ostali hrvatski klubovi nisu bili te sreće, ali su zato u Hajduku neugodno ispadanje od Tobola iskoristili za fokus na domaće prvenstvo. Baš kao i Rijeka i Osijek, pa su sada ravnopravni konkurenti u utrci za naslov.

Naravno, posebno nas veseli činjenica da su u HT Prvoj ligi opet stasali neki novi igrači, prije svega članovi Bišćanove U-21 selekcije, koji kucaju i na vrata A reprezentacije, čime se još jednom potvrđuje da i ovakva liga, kojoj nedostaje prava infrastruktura, uspijeva stvoriti jako zanimljive igrače.

Jer iz HT Prve lige sada su do A reprezentacije dogurali Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Marko Livaja, Mislav Oršić, Bruno Petković, Luka Ivanušec i Mile Škorić. Do ljeta su u toj ligi igrali i Lovro Majer te Kristijan Jakić, a pozornost izbornika Dalića privukli su nastupima (i) u Dinamovu dresu.

Imamo u domaćoj ligi i reprezentativaca drugih zemalja, poput Ademija i Ristovskog (Sjeverna Makedonija), Moharramija (Iran), Mlakara (Slovenija), Sahitija (Albanija), Drmića (Švicarska), Lovrencsicsa i Kleinheislera (Mađarska), što daje dodatnu vrijednost natjecanju. A dovoljno je reći da je upravo Arijan Ademi bio najbolji igrač prošle godine.

>> Arijan Ademi otkrio, nakon što ga je Niko Kovač prekrižio u hrvatskoj reprezentaciji, tko ga je nagovorio da igra za Sjevernu Makedoniju. Dotakao se i igrača koji je igrom slučaja postao najzaslužniji za europski iskorak Dinama

Sve je to dokaz da HT Prva liga i dalje napreduje, baš kao i ova akcija u kojoj sudjeluju kapetani hrvatskih prvoligaških klubova te smo tako dogurali do 19. izbora za najboljeg igrača godine u HT Prvoj ligi.

Kao i prethodnih 18 godina, tportal će sredinom prosinca 2021. godine proglasiti najboljeg igrača Hrvatski Telekom Prve lige, a izabrat će ga kapetani naših prvoligaša po jednostavnom ključu: nominirani igrači za prvo mjesto dobivaju deset bodova, za drugo osam, za treće šest itd. Na kraju se bodovi zbrajaju, a pobjednik je naravno onaj tko prikupi najviše bodova.

Ako dva ili više igrača imaju isti broj bodova, onda se gleda tko je imao više prvih mjesta ili mjesta s višim plasmanom. S izborom krećemo od subote 11. prosinca, a pobjednika ćemo znati u ponedjeljak 20. prosinca.

'Mislim da možemo i moramo biti ponosni na našu ligu, jer iako iz ljeta u ljeto odlaze ponajbolji igrači, klubovi uspijevaju stvarati nove zvijezde i buduće reprezentativce. Osim toga, sada je konkurencija u domaćem prvenstvu još jača, prije svih tu mislim na Osijek i Hajduk, pa se povećava broj klubova spremnih ugroziti Dinamo. Ono što daje vrijednost ovom izboru jest žiri, odnosno to što najboljeg biraju sami igrači. I znamo da je laureatima nagrada jako draga jer će je dobiti od igrača s kojima se susreću tijekom igre, ali na suprotnim stranama', rekao je Silvijo Škrlec, novinar tportala i idejni začetnik ove akcije koja postaje jedan od najprestižnijih izbora za najboljeg nogometaša Hrvatski Telekom Prve lige, dodavši:

'Nakon četiri godine, u kojima su dominirali igrači Rijeke, došlo je vrijeme dominacije Dinamovih igrača. Bit će zanimljivo vidjeti kako će igrači honorirati Livajine igre, odnosno hoće li možda u prvi plan ipak iskočiti Rijekin topnik Drmić, Osijekov napadač Mierez ili netko od odličnih dinamovaca - Ademi, Oršić, Livaković... U svakom slučaju, kapetanima neće biti jednostavno, ali sigurno će opet pobijediti - najbolji.'

  • +15
Arijan Ademi, Dinamov igrač, proglašen najboljim nogometašem godine u izboru Kapetani biraju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić/tportal.hr

Svi dosadašnji pobjednici

  • 2003. Niko Kranjčar (Dinamo)
  • 2004. Tomislav Erceg (Rijeka)
  • 2005. Eduardo da Silva (Dinamo)
  • 2006. Eduardo da Silva (Dinamo)
  • 2007. Luka Modrić (Dinamo)
  • 2008. Mario Mandžukić (Dinamo)
  • 2009. Ermin Zec (Šibenik)
  • 2010. Sammir (Dinamo)
  • 2011. Ivan Santini (Zadar)
  • 2012. Sammir (Dinamo)
  • 2013. Leon Benko (Rijeka)
  • 2014. Andrej Kramarić (Rijeka)
  • 2015. Marin Tomasov (Rijeka)
  • 2016. Franko Andrijašević (Rijeka)
  • 2017. El Arabi Hilal Soudani (Dinamo)
  • 2018. Daniel Olmo Carvajal (Dinamo)
  • 2019. Bruno Petković (Dinamo)
  • 2020. Arijan Ademi (Dinamo)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal