ostaje ili odlazi?

Messi znakovito reagirao kad mu se obratio novi predsjednik Barcelone dok je držao važan govor; Leo, oprosti mi, ali...

18.03.2021 u 08:00

Bionic
Reading

Barcelona je i službeno predstavila Joana Laportu kao novog predsjednika. Inauguracija je održana u prostorijama katalonskog kluba, a Laporta se na predsjedničku funkciju vratio nakon deset godina. Pred njim je težak zadatak financijske konsolidacije posrnulog velikana, ali i nagovaranja Lea Messija da ostane na Nou Campu

Joan Laporta je u svom inauguracijskom govoru, među ostalim, jasno poručio da će mu jedan od glavnih ciljeva na samom početku mandata biti da Lea Messija nagovori na ostanak u klubu.

Messiju 30. lipnja završava ugovor i Argentinac postaje slobodan igrač, može napustiti Barcelonu bez odštete. Jasno je kako su ga već počeli vrbovati PSG i Manchester City, ali novi predsjednik Barcelone ne namjerava odustati samo tako. To je javno, bez ustezanja kazao u svom govoru.

'Donosit ću velike odluke. Na primjer, 'natjerat' ću Lea Messija da ostane u Barceloni', kazao je Laporta s govornice uz znakoviti smijeh koji se odmah proširio među prisutnima u dvorani.

'Učinit ću sve što je u mojoj moći da Leo ostane s nama', obećao je Laporta, a onda se izravno obratio Messiju koji je kao kapetan momčadi bio među najvažnijim uzvanicima na inauguraciji:

'Leo, oprosti mi što te spominjem ovako javno, ali ja te neizmjerno poštujem i volim, Barca te voli i poštuje', rekao je Laporta upirući prstom i šireći ruke prema Messiju.

Jasno je kako su svi s nestrpljenjem čekali Argentinčevu reakciju. I da, iako je na licu nosio zaštitnu masku, mnogi su mogli vidjeti Messijev osmijeh. Iskren ili sarkastičan? To je teško za procijeniti.

Recimo to ovako, njegova je reakcija obradovala navijače Barcelone i dala im nadu da će Leo Messi na kraju ipak ostati u klubu. No, to je njihovo tumačenje. Što ako je to bio kiseli osmijeh? Procijenite sami...

  • +8
PSG - Barcelona, osmina finala Lige prvaka, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Laporta je u svom govoru najavio bolje dane, ali i veliku neizvjesnost...

'Ekonomska situacija je zabrinjavajuća i prioritet kluba će biti da se stabiliziramo. Iskreno, situacija nije zastrašujuća kao što neki opisuju, ali ne treba se zavaravati - situacija je teška i od svih nas zaslužuje apsolutno poštovanje. Morat ćemo donositi hrabre odluke. Pred nama je veliki izazov i prihvatit ćemo ga s najvećom mogućom odgovornošću. Vratit ćemo slavu Barceloni', najavio je Laporta i nastavio:

'Barca je oduvijek bila više od kluba. Mi predstavljamo Kataloniju, mi smo simbol Katalonije u svijetu. Stabilnost je ključ svega. Kada vratimo stabilnu bazu u klub, sve ostalo će krenuti na bolje. Želimo ponovo osvajati trofeje Lige prvaka', kazao je novi predsjednik Barce te se obratio treneru Ronaldu Koemanu:

'Ronalde, ti znaš da imaš moje puno povjerenje, kao i moje uprave. Vjerujemo u tebe.'