čudo iz uzbekistana

Apsolutna senzacija; 17-godišnji klinac šokirao Magnusa Carlsena i osvojio naslov svjetskog prvaka

29.12.2021 u 09:40

Bionic
Reading

U Varšavi je završeno Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu na kojem je sudjelovalo 176 igrača iz 45 zemalja. Novi svjetski prvak iznenađujuće je postao Uzbekistanac Nodirbek Abdusattorov (17), a na putu do titule svladao je do sada nedodirljivog Magnusa Carlsena

Nakon ukupno 13 odigranih kola u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza četvorica igrača podijelila su prvo mjesto s po 9,5 bodova, pa je o njihovu poretku odlučivao dopunski kriterij Buchholz, koji prednost daje igračima na osnovi težine protivnika s kojima su igrali.

Na kraju se dogodila apsolutna senzacija - novi svjetski prvak postao je Uzbekistanac Nodirbek Abdusattorov (17), drugi je bio Ian Nepomniači sa 100,5, treći aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen s 97 bodova, a četvrti njegov prethodni izazivač Fabiano Caruana s 95 bodova.

U skladu s propozicijama natjecanja, dvojica najboljih, Abdusattorov i Nepomniači, odigrala su brzopotezni mini dvoboj od dvije partije u tempu od tri minute i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza. Sjajnom igrom Uzbekistanac je zaokružio senzaciju pobjedom 1,5-0,5 i tako postao svjetski prvak ispred svojih mnogo poznatijih suparnika.

Iako je na startu bio rangiran tek kao 59. igrač prvenstva, u 13 prvenstvenih kola Abdusattorov je postigao sedam pobjeda i pet remija uz samo jedan poraz, pri čemu je ostvario impresivan performans rejting od 2801 boda.

Carlsen je jedini poraz doživio baš od Abdusattorova, a priliku za titulu propustio je u zadnjem meču protiv Amerikanca Hikarua Nakamure, s kojim je remizirao.

Neuspjeh je potpuno izbacio Carlsena iz takta, nije skrivao svoje nezadovoljstvo. Njegov ego teško se mirio s činjenicom da ga je detronizirao sedamnaestogodišnjak!

'Strašno sam razočaran, mislim da bi igrači trebali otvoreno reći nešto o ovom jako lošem sistemu natjecanja', rekao je razočarani Carlsen.

Naš najbolji velemajstor Ivan Šarić, koji je na startu bio rangiran kao 25. igrač prvenstva, završio je tek na 49. mjestu sa 7,5 bodova, pri čemu je igrao s performans rejtingom od samo 2563 boda.