krenulo ga i na terenu

Ante Budimir vratio se u reprezentaciju, a sada ga je dočekalo jedno novo lice: Nekad mi je bio protivnik, a sada mi je šef...

22.03.2022 u 14:43

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija od ovog utorka boravi u Dohi, gdje će odigrati dvije prijateljske utakmice. U subotu protiv Slovenije i potom sljedećeg utorka, protiv Bugarske. Izborniku Daliću ti će testovi poslužiti da se još jednom uvjeri tko od igrača donosi prevagu, pa ih je na put poveo 25-oricu. Među njima je i napadač Osasune Ante Budimir

Ante Budimir vratio se golovima u pravom trenutku. Napadač Osasune bio je igrač utakmice u pobjedi njegove momčadi nad Levanteom (3:1), osim trećeg prvenstvenog pogotka ove sezone, hrvatski je napadač u toj utakmici upisao i asistenciju.

Sasvim dovoljno razloga da na okupljanje Vatrenih dođe s osmijehom na licu.

'Uvijek je dobro vratiti se reprezentaciji u dobrom raspoloženju uslijed dobre klupske forme. Otvorilo mi se protiv Levantea, iskoristio sam vrlo dobru igru cijele momčadi i dočekao svojih pet minuta na terenu. Uvijek je za napadača dobro kad momčad stvara puno prilika na utakmici', rekao je Budimir, a prenosi službena stranica Hrvatskog nogometnog saveza, koji se vratio među Vatrene poslije osam mjeseci.

'Osam mjeseci je proletjelo, a to je dugo razdoblje. U mojim razgovorima s izbornikom uvijek je naglašavao da mu trebaju zdravi igrači i oni koji igraju u svojim klubovima i imaju ritam utakmica. Uoči zadnjih akcija nisam udovoljavao tim kriterijima, dugo me mučila ozljeda trbušnog zida. Zada je, srećom, sve to iza mene, uspio sam uloviti natjecateljski ritam i kontinuitet igara'.

Ante Budimir je u jedinom nastupu na Europskom prvenstvu prošle godine dao do znanja da zaslužuje biti dio najjače hrvatske nogometne vrste.

'Tijekom Eura sam na svakom treningu nastojao dati maksimum, pomoći momčadi u bilo kojem segmentu igre. Naravno, svi bismo htjeli igrati, a to je nemoguće. U utakmici protiv Španjolske dobio sam određenu minutažu, ostavio dobar dojam pa je i to vjerojatno utjecalo da iznova pridobijem izbornikovo povjerenje. Ispred mene su, međutim, novi treninzi i utakmice, to je jedino što se gleda'.

Budimir u svakom slučaju može u Dohi opet računati na određenu minutažu s obzirom na činjenicu da je izbornik Zlatko Dalić u najavama dvoboja sa Slovenijom i Bugarskom jasno dao do znanja da misli podjednako rasporediti snage među igračima.

'Siguran sam da će svakome od nas biti pomno objašnjeno što se od nas traži u predstojećim utakmicama. Što se tiče najave novog sustava, mi u klubu igramo u istoj formaciji, 3-5-2, s tom razlikom što se ona u slučaju Osasune u fazi obrane mijenja u 5-3-2 pa je to, možda, nezahvalno uspoređivati na primjeru igre hrvatske reprezentacije u Dohi. Vidjet ćemo što će nam po tom pitanju reći izbornik Dalić pa ćemo biti pametniji'. 

Bez obzira na prijateljski karakter utakmica sa Slovenijom i Bugarskom, nije nevažan dojam tijekom prvih akcija u godini i zemlji Svjetskog prvenstva.

'Naravno. Poslije jeseni koja je bila stresna jer nismo imali pravo na kiks, sad su potrebe drukčije. Međutim, svima nama je važan svaki trening u reprezentaciji, kamoli ne utakmice. Uvijek treba težiti dobroj igri, ali i pobjedama, to je ono što želimo od utakmica u Dohu. Što osobno očekujem? Želim se ponovno asimilirati s grupom, ali i novim ljudima u reprezentaciji, u stožeru i momčadi. dat ću sve od sebe i nastojati iskoristiti svoju priliku'.

U stožeru je odnedavno i legendarni hrvatski napadač Mario Mandžukić.

'Igrali smo davno jedan protiv drugoga, to je za mene bila velika čast jer sam ga uvijek gledao na televiziji i puno su mi značile njegove utakmice. Da, sad će mi u reprezentaciji biti šef, ha, ha, ha… Još bolje, neće mi biti protivnik, nego podrška i potpora. U svakom slučaju, od Marija Mandžukića se može puno naučiti', zaključio je Budimir u razgovoru za HNS.