TURNIR PRED VRATIMA

[ANKETA] Treba li otkazati rukometni Euro? EHF na to ni ne pomišlja iako bi se sve lako moglo pretvoriti u kaos i cirkus

11.01.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Za dva dana u Mađarskoj i Slovačkoj počinje Euro za rukometaše, ali epidemiološka situacija nije dobra i svi se s pravom pitaju ima li natjecanje uopće smisla

Mađari (Budimpešta, Debrecen, Szeged) i Slovaci (Bratislava, Košice) domaćini su 15. izdanja Europskog prvenstva, ali u neobičnim uvjetima. Cijeli svijet se zadnje dvije godine muči s pandemijom koronavirusa pa tako i sport.

Situacija se pogoršala prije rukometnog Eura i svaki dan iz reprezentacija (njih 24) dolaze vijesti o zaraženim igračima. Ni Hrvatska nije ostala netaknutom, jer su naši srednji vanjski Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak bili pozitivni i njihov izostanak za utakmice u skupini mogao bi biti koban, jer iz društva Francuske, Srbije i Ukrajine u drugu fazu prolaze samo dva nacionalna sastava.

I druge reprezentacije, tako i suparnici Kauboja, imaju igrače pozitivne na koronavirus, zapravo situacija u Francuskoj i Srbiji još je gora nego u hrvatskoj svlačionici. Oni imaju po desetak pozitivnih igrača, trenera, članova stručnog stožera…

Uglavnom , glavno pitanje je ima li smisla održavati ovakav turnir. Naravno, virus ne smije pobijediti sport, ali na prvenstvu bi trebali biti najbolji igrači, a kako stvari stoje, većina reprezentacija neće ponekad moći računati na one najbolje, barem u jednom dijelu turnira. Ispada da bi Euro mogla osvojiti najsretnija, a ne najkvalitetnija reprezentacija. Sve će prije svega ovisiti o koronavirusu koji bi Euro mogao pretvoriti u kaos i cirkus.

'Ja bih se usudio reći da je ovo prvenstvo Europe već u ovom trenutku neregularno, ne samo za BiH već za sve. Ovo što mi prolazimo sada prolaze i ostali, a čak i gore Crna Gora i Srbija. I Hrvatska ima nekolicinu zaraženih. Prvenstvo će se igrati, ali ja ne smatram da će ono donijeti nešto dobro rukometu', iskren je bio hrvatski stručnjak na klupi BiH Ivica Obrvan.

Reprezentacije su imali loše pripreme, otkazivale su se prijateljske utakmice, a sve to može dovesti i do ozljeda samih igrača, posebno onih koji su završili u karanteni, jer njihov povratak na parket iz izolacije nije lak.

'To je ogroman pritisak, jednostavno na kraju ispada da osvajaju medalje na natjecanjima oni koji su zdravi, a ne oni koji su najbolji. Sportaši koji su bili u COVID-u imaju velik broj ozljeda, prerano počinju s treninzima, tijelo nije pripremljeno. O tome se možda puno ne priča, ali je realno da je velik broj sportaša ozlijeđen. Da ne govorimo o posljedicama koje COVID ostavlja, mnogi imaju brojne probleme', izjavio je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.

Što vi mislite o svemu, treba li se Euro održati ili ne, glasajte u našoj anketi na kraju ovog teksta!