ishitrena odluka?

Veliki preokret; njemački Kicker objavio vijest koja je šokirala Bornu Sosu, a postavlja se i pitanje zna li Njemački nogometni savez za ovaj detalj

10.05.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Nogometaš njemačkog bundesligaša Stuttgarta, 23- godišnji Borna Sosa, proteklih je dana punio novinske stupce zbog odluke da u budućnosti, umjesto za hrvatsku, nastupa za njemačku nogometnu reprezentaciju.

I dok se vodila rasprava tko je zakazao u ovom slučaju, odnosno snosi li Hrvatski nogometni savez te izbornik A reprezentacije Zlatko Dalić odgovornost za odlazak 23-godišnjeg Borne Sose, lijevog bočnog, iz redova hrvatske u njemačku nogometnu vrstu, ili je to (bio) nepromišljeni i ucjenjivački potez mladog nogometaša, čini se da bi cijeli slučaj mogao dobiti potpuni preokret.

Naime, njemački Kicker, kojem bi u interesu trebalo biti da njihova reprezentacija ima još jednog, evidentno dobrog nogometaša, otkriva Fifino pravilo koje bi moglo itekako naškoditi Sosi i njegovim ambicijama da zaigra za Elf.

Kicker se poziva na Fifin statut i članak u kojem se obrazlaže kada zahtjev za promjenu saveza može biti odobren. A ključnim se čini članak 9. točka 2.b III koji kaže: U vrijeme kad je bio uveden u svoju posljednju utakmicu službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa za svoj sadašnji savez, nije navršio 21 godinu.

Drugim riječima, Sosa, u vrijeme svog zadnjeg nastupa, a bilo je to 12. studenog 2020. godine (op.a. u utakmici protiv Škotske, u sklopu kvalifikacija za Euro, a u kojoj je svojim crvenim kartonom itekako naštetio Bišćanovoj vrsti te joj ugrozio neophodno osvajanje bod(ov)a), tada je Sosa imao 22 godine, devet mjeseci i 22 dana.

Prema tome, ukoliko Njemački nogometni savez ne nađe nekakav drugi detalj, jer Sosa je svoj zahtjev za dobivanjem državljastva predao tek u ožujku ove godine, odnosno puno kasnije nego je počeo igrati za hrvatsku reprezentaciju, on neće smjeti igrati za Njemačku.