NOVA PRILIKA

Anand izborio revanš protiv mladog šahovskog kralja

29.03.2014 u 23:15

Bionic
Reading

U 13. kolu Turnira kandidata za svjetskog šahovskog prvaka Indijac Viswanathan Anand osigurao je prvo mjesto, koje mu donosi status izazivača svjetskog prvaka Magnusa Carlsena

Anand je protiv Sergeja Karjakina virtuoznom obranom spasio slabiju završnicu s topom protiv dvije lake figure i time čak povećao prednost na nedostižnih 1,5 bod jer je njegov jedini suparnik u borbi za prvo mjesto Levon Aronian pretrpio treći poraz od Dmitrija Andrejkina.

Nakon vrlo oštre igre u otvaranju Andrejkin je postigao nadmoćnu topovsku završnicu, koju je pretvorio u veliku pobjedu. U derbiju začelja dva bivša svjetska prvaka Vladimir Kramnik i Veselin Topalov odlučivala su kome će pripasti 'fenjer'. Poslije nevjerojatne borbe s parom skakača protiv lovačkog para Kramnik je postigao treću pobjedu i napravio čudesan skok do diobe drugog mjesta.

Naime, porazom Aroniana nastala je kuriozna situacija, koja se ne pamti u povijesti natjecanja za svjetsko prvenstvo – samo je vodeći Anand iznad granice od 50% osvojenih bodova, a svi ostali su na toj granici ili ispod nje!

Rezultati 13. kola:

Andrejkin-Aronian 1:0, Karjakin-Anand remi, Svidler-Mameđarov remi, Kramnik-Topalov 1:0.

Poredak na tablici prije posljednjeg kola:

Anand 8 bodova, Kramnik, Andrejkin, Mameđarov, Aronian i Karjakin po 6,5, Svidler 6 i Topalov 5,5 bodova.