PREVELIKA OČEKIVANJA

Amerikanka koja može srušiti Janicu Kostelić s trona najuspješnije olimpijke u povijesti skijanja progovorila o 'neugodnostima' s kojima se bori

02.02.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Američka skijašica Mikaela Shiffrin je uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu govorila o pritisku s kojim je suočena ona, ali i druge vrhunske sportašice

Shiffrin je već sad jedna od najboljih skijašica svih vremena, tek joj je 26, a osvojila je tri velika Krsitalna globusa za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, ima 73 pobjede po čemu je treća svih vremena u konkurenciji skijaša i skijašica, šest puta je dolazila do svjetskog zlata, a ima i tri olimpijske medalje, od čega dvije najsjajnije uz srebro.

U Pekingu bi mogla postati najuspješnija skijašica kada je riječ o Olimpijskim igrama, a to je sada naša Janica Kostelić koja je vlasnica četiri zlata i dva srebra.

Amerikanka će skijati svih pet disciplina. U slalomu joj je za zlato najveća konkurentica Slovakinja Petra Vlhova, a u veleslalomu Šveđanka Sara Hector. U kombinaciji je Shiffrin isto jedna od favoritkinja za najviše postolje, dok će u brzim disciplinama (Super G, spust) čekati priliku iz drugog plana…

Braniteljica veleslalomskog zlata od prije četiri godine iz PyeongChanga, priznaje da postoji 'psihički danak' koji se plaća da se dođe do odličnih rezultata.

'To nije idealno kao što ljudi misle. Oni kažu, 'Vau, to izgleda kao da je bilo tako zabavno!' A ti si misliš 'Pa, bilo je zabavno proći kroz cilj i, u sljedećih pet sekundi, vidjeti zeleno svjetlo. To je bila zabavna stvar. A ostatak dana, cijeli ostatak dana, bio je stvarno, stvarno prilično stresan i neugodan', opisala je Shiffrin te se dotakla slavne gimnastičarke Simone Biles za koju se očekivalo da će osvojiti nekoliko zlata na Igrama u Tokiju, ali se povukla iz natjecanja zbog psihičkih problema.

'Mora biti zlato ili je to veliko razočaranje. A ono što znam iz te vrste pritiska je - nije lako pobijediti. Nikad! Moji kolege, prijatelji, obitelj vole gledati kada dobro skijam. Vrlo je uzbudljivo kada pobjeđujem. Dakle, znate da će doći do neke razine razočaranja ako se te stvari ne odigraju na idealan način. I onda, povrh svega, ovo su Olimpijske igre i taj jedan trenutak u tvojoj sportskoj karijeri bi 'trebao' proći kako treba, jer radiš za to cijeli život. ... A šanse da se to dogodi su tako male', pričala je Amerikanka.