zoi peking 2022.

Amerikanci slavili u hokejaškom klasiku bez NHL igrača; Kanađani jednostavno nisu imali svoj dan...

12.02.2022 u 12:04

Bionic
Reading

U jednom od olimpijskih hokejaških klasika, nažalost ovoga puta bez NHL zvijezda, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je pobijedila Kanadu 4:2 u dvoboju 2. kola A skupine olimpijskog turnira u Pekingu

Bio je to okršaj hokejaških divova, reprezentacija koje su ukupno osvojile čak 27 olimpijskih medalja, pri čemu 11 zlata (Kanada 9, SAD 2).

Na ZOI su posljednji put međusobno igrali u polufinalu Sočija 2014. godine, kada je Kanada pobijedila 1:0 prije nego što je osvojila olimpijsko zlato, a posljednju olimpijsku pobjedu SAD su u međusobnim susretima ostvarile 2010. u Vancouveru u skupini.

Ovoga puta dvije su zemlje igrale bez svojih najboljih NHL igrača, koji zbog pandemije koronavirusa ne sudjeluju na Igrama.

Kanađani su poveli već nakon 84 sekunde igre, za 1:0 zabio je Mat Robinson, branič SKA St. Petersburga. Amerikanci su brzo uzvratili, minutu kasnije kapetan Andy Miele iz Nižnji Novgoroda je zabio za 1:1. U posljednjih 20 sekundi prve trećine Amerikanci su okrenuli rezultat golom igrača sveučilišta Minnesota Bena Meyersa.

  • +9
SAD - Kanada, hokej, ZOI Peking 2022. Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

U trećoj minuti druge trećine Brendan Brisson sa sveučilišta Michigan je zabio za 3:1 nakon pogreške kanadskog golmana Edwarda Pasqualea koji je izgubio pak iza svoje mreže.

Corban Knight je u 35. minuti smanjio na 3:2, a konačnih 4:2 postavio je Kenny Agostino u 47. minuti. Kanada je sredinom posljednje trećine na ledu imala dva igrača više, no nije uspjela zabiti. Sjajan je na američkom golu bio Strauss Mann s 35 obrana.

Amerikancima je ovo druga pobjeda u skupini nakon što su u prvom kolu dobili Kinu 8:0 i praktički su osigurali prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale. Kanada je sada na 1-1, u prvom kolu je dobila Njemačku 5:1.