pred strašnim uspjehom

Ajax blizu nestvarnog podviga: Na pomolu jedna od najvećih senzacija u povijesti nogometa?

24.04.2019 u 16:28

Bionic
Reading

Pobjedom 4:2 protiv Vitessea Ajax se ovog utorka približio na dva koraka od osvajanja titule prvaka Nizozemske, smiješi mu se naslov i u nacionalnom kupu u kojem uskoro igra svoje finale, a mogao bi do kraja i u Ligi prvaka. Podvig koji je zadnji put kompletirao u doba Johanna Cruyffa...

Samo se sedam klubova u povijesti nogometa može pohvaliti osvajanjem titule prvaka Europe uz trijumf u nacionalnom prvenstvu i kupu. Uspjelo je to jedino Barceloni dvaput, a po jednom Celticu, PSV-u, Manchester Unitedu, Interu, Bayernu, ali i Ajaxu 1972. godine s Johannom Cruyffom kao vođom na terenu.

  • +3
Liga prvaka, četvrtfinale: Juventus - Ajax Izvor: Pixsell / Autor: Mark Kerton/Press Association/PIXSELL

S obzirom da je nizozemski klupski nogomet značajno zaostao za najbogatijim klubovima svijeta posljednjih godina, činilo se da Ajax nikad više neće imati priliku ponoviti taj podvig, no ove sezone jako je blizu da ga ostvari.

Naime, pobjedom u utorak protiv Vitessea zadržao je vodeće mjesto u nizozemskom prvenstvu, a ako svlada Utrecht i De Graafschap u posljednja dva kola, osvojit će titulu zbog puno bolje gol razlike od PSV-a koji je uoči 32. kola imao jednak broj osvojenih bodova.

U nizozemskom Kupu Ajax je apsolutni favorit uoči finala 5. svibnja protiv Willema II, a u Ligi prvaka nakon iznenađujućih trijumfa protiv Reala i Juventusa nitko više nije spreman otpisati ovu mladu momčad koja u dvoboju s Tottenhamom ima veliku priliku proći u finale.

Mnogo se posljednjih tjedana pisalo o Barceloninoj prilici da osvoji trostruku krunu, ali Ajax zapravo ima jednake izglede za isti podvig, što baš nitko nije bio spreman prognozirati uoči početka sezone. No, ako Tadić, De Jong, Ziyech, De Ligt i ostali nastave igrati kao posljednjih tjedana, zaista bi mogli otići do kraja.

Moglo bi se baš dogoditi kao i 2015. godine kada je Barca zadnji put osvojila svoju trostruku krunu trijumfom protiv Juventusa, da u finalu igraju dvije momčadi koje već imaju osvojeno nacionalno prvenstvo i kup pa pobjednik Lige prvaka garantirano postaje i vlasnik najprestižnijeg postignuća u europskom klupskom nogometu. Ovaj put s Ajaxom na drugoj strani travnjaka...