pogađate li koji su?

5 najboljih NBA igrača u 2022. godini

19.09.2022 u 09:25

Bionic
Reading

Zaboravite na Michaela Jordana i LeBrona Jamesa – ovo su kraljevi NBA podija današnjice!

Kada su 1949. Amerikanci odlučili spojiti svoje dvije žestoke košarkaške organizacije u jednu, ABA i NBL, nitko nije mogao predvidjeti da će tim potezom stvoriti najistaknutiju, najjaču i najvažniju mušku profesionalnu košarkašku ligu na svijetu.

Doduše, u prvih tridesetak godina borili su se s nezainteresiranošću publike, lošom televizijskom gledanošću i financijskim dugovima, sve dok David Stern nije preuzeo vodstvo i transformirao NBA (National Basketball Association) u fenomenalan svijet zabave – kako za igrače, tako i za gledatelje.

Uvođenjem novih pravila i dolaskom talentiranih zvijezda kao što su Magic Johnson, Larry Bird i Michael Jordan, NBA liga je postala planetarno popularna. U svakom kutku naše planete djeca su sanjala kako jednog dana zabijaju koševe za jedan od trideset vrhunskih NBA klubova. Dakako, neki su tu želju ostvarili i u kratkom roku postali idoli drugim naraštajima klinaca.

Bodovanje i MVP – kako se rangiraju igrači u NBA?

No, iz sezone u sezonu se među svim košarkašima NBA lige uvijek izdvoje „najbolji“. Svaki klub u jednoj sezoni odigra ukupno 82 utakmice na kojima se pomno bilježi statistika za svakog pojedinog igrača.

Boduju se razni parametri, od kojih se poeni, skokovi, asistencije, blokade i presretanja zbrajaju, a bodovi za prekršaje, izgubljene lopte i promašene šuteve oduzimaju. Tako se na kraju sezone dobije najbolji uvid u procjenu učinkovitosti pojedinog igrača ili tima.

Osim toga, igrači i ljubitelji košarke posebno cijene titulu najkorisnijeg igrača sezone, poznatu kao MVP (engl. Most Valuable Player) koju uručuje skupina američkih i međunarodnih sportskih novinara i komentatora NBA utakmica, a od 2010. godine i fanova košarke putem on-line glasovanja.

Jeste li znali da je Kareem Abdul-Jabbar čak šest puta proglašen MVP-jem i još uvijek drži taj rekord?

Košarkaši od kojih se mnogo očekuje u sezoni 2022./2023.

Svaki NBA košarkaški klub ima barem jednu zvijezdu u svom timu koja se svojom igrom izborila za mjesto na ljestvici najboljih. Izdvojili smo pet igrača koji se mogu pohvaliti odličnom sezonom igranja na parketu oborivši rekorde ili potpisavši nove unosne ugovore.

Giannis Antetokounmpo je s Milwaukee Bucksima 2021. osvojio prvenstvo i MVP nagradu za najkorisnijeg igrača u finalu. Iako mu to nije pošlo za rukom i u 2022., uspio je ostvariti u prosjeku 33.9 poena, 14.7 skokova i 7.1 asistencija po utakmici! Budući da je još mlad, Antetokounmpo je definitivno jedan od onih igrača o kojem ćemo još dugo slušati.

Prošle je sezone centar Philadelphia 76-ersa Joel Embiid bio među trojicom finalista za MVP nagradu s izvanrednim prosjekom od 30.6 koševa, 11.7 skokova i 4.2 asistencije po utakmici. Što nam sprema ove sezone teško je naslutiti jer su ga uz odličnu statistiku pratile i ozljede – unatoč kojima je ipak uspio postati jedan od najboljih košarkaša sezone!

Nakon ozljede Kyriea Irvinga u svojim redovima, Brooklyn Netsi oslonili su se na 34-godišnjeg Kevina Duranta koji je u prosjeku postizao 30 poena, 6 asistencija i 7 skokova po utakmici. Svima je dokazao da se pravi velikani mogu vratiti u najboljem izdanju čak i nakon dugotrajne ozljede.

Luka Dončić je prošle sezone briljirao u Dallas Mavericksima. Još u veljači je stigao do novog osobnog rekorda postavši četvrtim košarkašem u NBA povijesti s triple-doubleom od najmanje 30 poena, 20 asistencija i 10 skokova.

Slovenac je potom u svibnju upisao još 42 koša, 5 skokova, 8 asistencija i 3 ukradene lopte u porazu od Golden State Warriorsa i time se pridružio Michaelu Jordanu (917) i Wiltu Chamberlainu (867) kao jedinim igračima u povijesti NBA lige s 800 poena u prvih 25 utakmica doigravanja u karijeri. Dončić je također treći uzastopni put izabran u All-NBA prvu momčad, postavši tako treći igrač kojem je to uspjelo u prve četiri sezone igranja. A tek su mu 23 godine!

Nikola Jokić iz Denver Nuggetsa je dvostruki dobitnik nagrade za najkorisnijeg igrača NBA lige. Zahvaljujući prosjeku od 27.1 koša, 13.8 skokova, 7.9 asistencija i 58% ostvarenih šuteva iz igre zasluženo nosi MVP titulu 2022. godine.

Zbog činjenice da je postao prvi košarkaš u povijesti NBA lige s najmanje 2000 poena, 1000 skokova i 500 asistencija u jednoj sezoni, ali i novog ugovora vrijednom 264 milijuna američkih dolara (najbogatijem u povijesti NBA lige), od ovog se 27-godišnjeg srpskog centra puno očekuje u novoj sezoni.

Tri uvjeta uspješnosti – talent, treninzi i oprema za košarku

Da bi postali izvrsni košarkaši, svi se profesionalci mnogočega se odriču. Uz naporan rad, disciplinu i puno treninga, svakako je važno imati dodatnu podršku u adekvatnoj, vrhunskoj opremi za košarku.

Budući da kod ovog momčadskog sporta puno kreće, korisno je uložiti u kvalitetne košarkaške tenisice koje su udobne i nude odgovarajuću potporu zglobovima. Naravno, ovaj sport ne bi bio toliko zanimljiv da se u obruč ne ubacuje prepoznatljiva narančasta košarkaška lopta.

Ako i vi želite zabijati koševe kao Luka Dončić ili braniti kao Antetokounmpo, Hervis je mjesto gdje ćete naći sve od košarkaške opreme.

Izaberite svoje najdraže košarkaške tenisice i lopte za košarku, sportske majice, hlačice i čarape, pa čak i obruče i table za koševe vrhunskih sportskih brendova i izazovite svoje prijatelje na uzbudljiv hakl na najdražem igralištu u kvartu ili u svom dvorištu!