TONEMO KO SJEKIRA

10 najvećih bruka hrvatskog klupskog nogometa

17.07.2009 u 10:49

Bionic
Reading

Svatko od nas izabrat će neke svoje frustracije i drugačije ih rangirati, a mi vam nakon poraza Rijeke u Luksemburgu nudimo kratak presjek najgorih poraza hrvatskih klubova otkada je HNL-a. Neki su porazi tu zbog visokog rezultata, neki zbog važnosti, a neki zbog liliputanskih veličina protivnika. Neki, dapače, zadovoljavaju sve kriterije. Intertoto kup nije uzet u obzir

10. Differdange – Rijeka 1:0

Eto, nakon 28 godina bez pobjede i Luksemburžanima se otvorila sreća u ždrijebu. Došla im je momčad iz nogometnog trećeg svijeta, Hrvatske. Piskor je zabio najvažniji gol u karijeri i može se ponosno vratiti na posao u željezaru. Mogli su luksemburški anonimci zabiti još koji gol, no sreća uvijek ne prati hrabre. Ipak, priča nije završena, Riječani su još uvijek favoriti. Ako ne prođu, u nekim budućim izborima bit će izuzetno visoko plasirani. Možda i prvi.

9. Ajax – Hajduk 6:0

Bio je to moćni Ajax koji je Van Gaal uigravao u momčad koja će iduće godine osvojiti Ligu prvaka. U prvom dvoboju te 1993. godine Hajduk je u Ljubljani golom Mornara slavio sa 1:0, no to je samo naljutilo 'kopljanike'. Uzvrat je bio traumatičan, Nizozemci su nemilosrdno punili mrežu Hajduka i zaustavili se na pola tuceta. Ajax je bio moćan, ali riječ je o najtežem europskom porazu bilo kojeg hrvatskog kluba u zadnjih 20 godina. Godinu kasnije isti su se klubovi našli u proljetnoj fazi Lige prvaka, a Hajduk je tada pružio jači otpor.

8. Brann – Dinamo 2:1

Nisu Norvežani takvi tulipani, ali Dinamo je tu utakmicu 2007. morao dobiti. Desetljeća frustracija mogla su isteći te večeri u Bergenu, no najkišniji europski grad ostat će upamćen samo kao još jedna lokacija gdje je Dinamo slomio zube. Brannu je bio dovoljan jedan kvalitetan igrač, švedski reprezentativac Helstad, koji je razmontirao čitavu obranu i Dinamo izbacio tog mitskog proljeća. Dinamova zona sumraka kao da nikada neće završiti.

7. Tromsö – Zagreb 4:2

Zagreb nije bio baš čest gost europskih natjecanja, ali s malo više sreće i hrabrosti u Kranjčevićevoj su mogli ugostiti dva kluba iz europskog vrha. Šteta za poraz od ZTE-a 2002. jer su Mađari kasnije išli na Manchester United, ali taj je poraz

Tottenham demolira Dinamo

obilježen čudnom sudačkom odlukom. Gostima je dosudio penal u 89. minuti uzvrata i nokautirao Zagreb. Ali za Tromsö su si 1997. bili sami krivi. Doma su vodili 3:0, da bi završilo 3:2, a u uzvratu su opet vodili 2:1, ali su pali u produžecima. Norvežani su izvukli Chelsea, Zagreb je natjecanje mogao pratiti samo preko satelita.

6. Tottenham – Dinamo 4:0

Na prvi pogled poraz u Londonu ne mora završiti u rubrici katastrofa, iako je riječ o pokeru u mreži. Ali dojam koji je ostavio Ivankovićev Dinamo lani na White Hart Laneu bio je i više nego očajan. Jedinu šansu stvorili su u 93. minuti, a dotad su gutali gnedle dok im je jedan prosječni engleski prvoligaš održavao lekciju iz elementarnog nogometa. Igru kluba londonskih Židova predvodio je Luka Modrić, da je dirigent bio netko krvoločniji, mogli su 'plavi' primiti i više.

5. Slavia – Osijek 5:1

Drava je tada zastajala kraj Gradskog vrta da udahne nogometnu euforiju. Povratak Nenada Bjelice povezao je klub s Kohortom i u Kupu Uefa 2000. godine počeli su padati velikani. Srušen je Brondby, pao je i Rapid i u trećem kolu svladana je praška Slavia sa 2:0. Stotine 'lega' zaputile su se u Češku s nadom u osminu finala, no Osijek je izgorio. Česi su slavili s visokih 5:1 i utišali tamburice.

Slavia je Osječane probudila iz sna

4. Omonia – Rijeka 2:1

Ako ne prije, te 2006. Hrvati su se spustili na zemlju. Tada nam je jasno pokazano da smo u klupskom nogometu dno dna. Varteks je ispao od Tirane, a Rijeku su pokopali Ciprani. Istu tu Omoniju Kužeov Dinamo na istim je pripremama slomio sa 6:0, a Omonia je nakon 2:2 na Kantridi doma slavila sa 2:1 i pokazala da su nas i Ciprani prešišali. Što je najgore, Rijeka je te sezone bila viceprvak Hrvatske i kotirala je kao vrlo dobra momčad.

3. Dinamo – Fulham 0:3

Fulham je u kolu prije toga u zadnjim minutama osigurao prolaz protiv Hajduka i od Dinama se očekivao sličan otpor. No 'plavi' su skinuli gaće već u Maksimiru i u London otišli turistički. Polovanec je nakon pola sata isključen, a onda je krenulo trpanje. Svi na Maksimiru prizivali su zadnji sučev zvižduk, no on je došao prekasno.

2. Shelbourne – Hajduk 2:0

Hajduku ovo nije trebalo


Padanje Hajdukovog ugleda počelo je 2004. protiv irskih amatera. Simpatični ribari na Poljudu su u 90. minuti izvukli pristojan poraz 3:2, no Hajduk je imao prednost i samouvjereno krenuo u zemlju djeteline i piva. Kad tamo… neopisiva jeza zavladala je kada je Rogersov volej odsjeo iza Kale. I oni su bolji!

1. Hajduk – Debrecen 0:5

Ćirine trupe u bijelom poražene su u prijestolnici kobasica 0:3, no nada se u lajavom treneru nije gasila. Propovijedao je o snazi svoje momčadi, no nada mu je trajala samo 22 sekunde. Tada je Halmosi utišao Poljud i pokrenuo lavinu koja je rezultirala s pet golova u mreži Kale. Ukupno 8:0, a 'bijeli' su se te sezone zauvijek upisali u povijest mađarskog nogometa. Ne ponovilo se.