INTERVJU

Zrinka Cvitešić: 'Odrastala sam na traktoru i u prirodi i to je nešto čemu se imam potrebu sve više vraćati'

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prošle godine jedna od naših međunarodno najuspješnijih glumica proslavila je punih dvadeset godina na kazališnim daskama, svoj uspješan profesionalni put koji je započela kao devetnaestogodišnja studentica zagrebačkog ADU-a. Između obiteljskih i poslovnih obveza Zrinka Cvitešić uspjela je naći vremena te je za tportal govorila o svojim glumačkim izazovima, a otkrila je i što je ispunjava srećom i zadovoljstvom te što je novog naučila iz života izvan Hrvatske

Zrinka Cvitešić je jedna od najtalentiranijih domaćih umjetnica s brojnim filmskim i kazališnim ulogama. Osim mnogih nagrada za glumu, uspješna je i u privatnom dijelu života. Dvije godine zaredom, 2016. i 2017. osvojila je brončanu i srebrnu medalju za maslinovo ulje izvrsne kvalitete. Od 2014. godine u vezi s Nikom Kranjčarom, no rijetko otkriva detalje o vezi s bivšom nogometnom zvijezdom budući da svoju intimu želi sačuvati samo za sebe. Tako je bilo i ovaj put.

Prošla godina za vas je bila itekako uspješna. Dobili ste nagradu za najbolju ulogu u predstavi 'Tko pjeva, zlo ne misli', žirirali na filmskom festivalu u češkom gradu Karlovy Vary, proglašeni ste počasnom ambasadoricom Mediteranskog dana obale, imali premijeru 'Mačke na vrućem limenom krovu'. Po čemu ćete je još pamtiti?

Ne pamtim godine po poslovnim dostignućima. Pamtim trenutke u kojima sam osjećala život u svom punom sjaju. Oni su ponekad vezani i uz posao, naravno. Godina 2018. nije bila lagana za emotivce. Ali je bila poučna.

Jedna ste od naših najhvaljenijih glumica, radili ste na brojnim domaćim i stranim projektima i svaki kojeg se dotaknete bude uspjeh. Postoji li neki koji biste posebno izdvojili… i može li se uopće izdvojiti samo jedan?

Najvredniji dio svakog projekta su ljudi. Novi koje upoznate i nosite dalje sa sobom kroz život ili stari znanci s kojima otkrijete neke nove, dublje sfere. Sve ostalo je prolazno.

Zrinka Cvitešić pamti trenutke u kojima je, izjavila je, osjećala život u svom punom sjaju

Zrinka Cvitešić pamti trenutke u kojima je, izjavila je, osjećala život u svom punom sjaju

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

S obzirom na bogatu biografiju, što vam je bio najveći glumački izazov do sada? Koje su najzahtjevnije i najizazovnije stvari koje ste napravili kako biste se pripremili za neku ulogu?

Svakoj ulozi pristupam kao potpuno novom i nepoznatom području, pa je svaka izazov za sebe. Tako i biram novu ulogu - mora imati neka nepoznata vrata koja ću morati naučiti otvoriti, pronaći novi ključ.

Jeste li ičemu rekli ne, odnosno naišli na granicu koju niste htjeli prijeći kada je posao u pitanju?

Jesam, a uglavnom je to bilo vezano za ljude s kojima sam vidjela da neću moći raditi.

Što vas najviše ispunjava srećom i zadovoljstvom?

Život sam.

Svakoj ulozi pristupa, kaže, kao potpuno novom i nepoznatom području

Svakoj ulozi pristupa, kaže, kao potpuno novom i nepoznatom području

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Kakvim zamišljate kazalište budućnosti? Hoće li ga progutati novi mediji?

Kazalište je pobijedilo stoljeća i stoljeća, ljude i ljude, politike i politike. Vjerujem da će pobjeđivati i dalje. Grčko kazalište i danas živi. Ili Shakespeareovo. Jer omogućiti čovjeku da uživo vidi nečije osjećaje i sudjeluje u samom stvaranju te doživi i osobno neku katarzu nikad neće prestati biti traženo. Ili postati dosadno. Barem ja vjerujem u to.

Što ste novog naučili iz života izvan Hrvatske?

Svako upoznavanje nove države, novog grada, nosi nove spoznaje. Meni osobno putovanja i nove adrese šire pogled na svijet, na život. Kao da svaki put narastem još više. Kao da završim još jednu novu školu. I ono najljepše - širi se i razumijevanje prema životu, ljudima.

  • +13
  • +10

Zrinka Cvitešić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Trenutno živite na nekoliko adresa. Gdje se jednom planirate skrasiti?

Trenutno ne znam odgovoriti na ovo pitanje.

Dvije godine zaredom osvojili ste brončanu i srebrnu medalju za maslinovo ulje. Kako ste se zaljubili u maslinarstvo?

U maslinarstvo me zaljubila mama. U polje i rad u njemu - djed i baka. Imali su šume, polja pšenice, kukuruza, krumpira i kod kuće se zapravo jelo sve samo iz vrta. Odrastala sam na traktoru i vani, u prirodi, sve dok nije došao rat. I to je nešto čemu se imam potrebu sve više vraćati. A masline naprosto volim, maslina je moje najdraže drvo. I obožavam raditi rukama, za razliku od glume, jer odmah imate opipljiv rezultat.

Što po vama čini dobro maslinovo ulje?

Uh, puno je tu faktora, a i ukusi su različiti. Netko više voli jača dalmatinska ulja, netko blaža istarska. Količina kiše, suše, sunca, odabrani datumi branja, način prerade. Kao što sam rekla, puno je faktora. A i ja još imam puno toga učiti!

Paralelno s vašim prvim glumačkim koracima dogodili su se i oni u svijet mode i ljepote. Po kojim kriterijima birate kad ćete sudjelovati u nekoj kampanji?

Za te početke najviše su zaslužni Matija Vuica, Robert Sever i Saša Joković. Oni su me nekako uveli u taj svoj svijet mode i ljepote te mi ga približili na način da sam u tome pronašla neki paralelni svijet izražavanja i kreativnosti, uz onaj kroz glumu. I bili su zaista pravi učitelji, prenosili znanje, a dopuštali i poticali moju slobodu i vlastiti put izražavanja. I danas, kad je netko od njih vezan uz projekt, odmah ulazim.

Kako njegujete kožu i kosu?

Redovitim odlascima u kozmetički salon De luxe i kvalitetnim proizvodima, ali najviše zapravo dugujem dobrim genima.

Jeste li vjerni određenim proizvodima ili kupujete ono što vas privuče u tom trenutku?

Teško se odlučujem za nešto novo. Život mi je nekako uvijek prekratak za traženje novih proizvoda. Ono što pokaže rezultat godinama zadržavam.

Što od kozmetike uvijek imate uz sebe?

Labelo kozmetičkog salona De luxe, kremu za lice i ruke te ruž.

Brend Pantene angažirao vas je kao zaštitno lice za najnoviju kampanju. Kako je došlo do suradnje?

Povezuje nas ljubav prema lijepoj i snažnoj kosi. A uz to, do kraja siječnja u trgovinama dm-a traje kampanja u kojoj kupci uz bilo koja dva Panteneova proizvoda dobivaju na dar maramu hrvatskog dizajnera Ivana Alduka. I nekoliko preporuka kako nositi maramu ove sezone. Kosa je, inače, moj zaštitni znak, ponekad moje oružje, i zato - kad je riječ o kosi - ništa ne prepuštam slučaju.

Kako se privatno odijevate i u čemu se najugodnije osjećate?

Samo da je udobno i da ne smeta. Traperice, trenirke, tenisice...

Dugo godina vjerni ste dizajnu prijateljice Matije Vuice. Je li istina to da vas je spojila krađa novčanika u njezinu salonu?

Spojila nas je ljubav i međusobno poštovanje. I neka ista estetika.

Gdje čuvate sve te haljine ili ih vratite Matiji?

Uglavnom ih sve vratim. Ponekad Matija inzistira da zadržim neku jer jednostavno ne vidi više nikog u njoj, a ponekad se ja zaljubim toliko da se ne mogu više odvojiti.

  • +14
  • +11

Zrinka Cvitešić i Niko Kranjčar u zagrljaju nakon premijere predstave 'Mačka na vrućem limenom krovu'

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U čemu je tajna ženine ljepote?

U samopouzdanju. U 'osjećam se dobro u svojoj koži'. U pameti. U humoru. U snazi.

Je li postojalo nešto što ste prije željeli promijeniti, a potom ste, s godinama, to prihvatili?

Ne znam djevojčicu koja u godinama puberteta nije željela promijeniti skoro pa sve na sebi.

Na koju ste svoju osobinu najponosniji?

Na osjećaj za pravednost. Kojim vrlo često jedino sebi samoj napravim štetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!