ODALA JE POČAST

Znate li zašto Kate Middleton na Dan sjećanja nosi čak tri maka na reveru?

13.11.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Baš kao i većina ljudi u Velikoj Britaniji, i kraljevska obitelj nošenjem broševa u obliku maka obilježava Dan sjećanja (Remembrance Day, op.a.), a mnogima je zapelo za oko da je Kate Middleton na balkonu Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj nosila čak tri crvena cvijeta

Za svoje pojavljivanje povodom Dana sjećanja, Kate Middleton ponovno je pazila na svaki detalj, kako bi časno odala počast pripadnicima oružanih snaga koji su poginuli na dužnosti od 1. svjetskog rata do danas.

Odjevena u crni kaput, ispod kojeg se nazirala crna odjeća, na glavu je stavila elegantni crni šešir, skupivši kosu u elegantnu pundžu nisko na vratu.

A osim bisernih naušnica, jedino što je odskakalo od svega, bila su tri crvena maka koje je Kate Middleton stavila na kaput odmah iznad srca.

Iako ne postoji službeno pravilo oko toga koliko će osoba staviti makova na odjeću, nije neuobičajeno vidjeti članove kraljevskog kućanstva kako stavljaju više njih. Tako neki pojedinci nose više makova koji predstavljaju različite aspekte sjećanja, a tom se niti vodiljom vodila i Kate Middleton.

Kraljica Camilla i Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lock / Avalon / Profimedia

Ona je odabrala tri maka, od kojih svaki ima za nju posebno značenje. Iako iz Palače nikada nije potvrđen pravi razlog takve njezine odluke, neki su uvjereni kako oni simboliziraju vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo.

Primjerice, pokojna kraljica Elizabeta II nosila je njih čak pet. Kažu kako su oni predstavljali određene službe u ratu - vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo, civilnu obranu i žene.

  • +2
Kate Middleton i vojvotkinja od Edinburgha Izvor: Profimedia / Autor: I-IMAGES / EYEVINE / PROFIMEDIA

No, postoji i teorija kako Kate nosi više broševa kako bi odala počast članovima svoje obitelji koji su se borili i poginuli u ratu. Naime, prabaka princeze od Walesa imala je trojicu braće koja su poginula u borbi u 1. svjetskom ratu, a Kate je imala priliku vidjeti pisma svojih predaka tijekom dirljivog posjeta Carskom ratnom muzeju 2018.

Iako su neki kraljevski stručnjaci sugerirali da bi njezin izbor da nosi više makova mogao biti način da simbolizira da je ona najviši dostojanstvenik na ceremonijama, ni to nije potvrđeno. Tako je 2014. Kate nosila tek jedan mak, da bi godinu kasnije na rever dodala još dva cvjetića. Treći cvijet na rever je 'stigao' 2019. godine.

SPORTSKI DUH

Urnebesni okršaj: Kate Middleton i princ William ponovno odmjerili snage na terenu

Pogledaj galeriju

A što zapravo predstavljaju makovi i zašto ih Britanci nose? Tradicija nošenja makova potječe iz poznate ratne pjesme 'In Flanders Fields', u kojoj se opisuju makovi koji su rasli usred grobova vojnika pokopanih u Belgiji. Crveni mak postao je simbol sjećanja i način odavanja počasti onima koji su podnijeli najveću žrtvu.