NJEZINA STIJENA

Znate li tko su roditelji Salme Hayek? Ovo je priča o Samiju i Diani

07.01.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Ona je jedna od najtraženijih holivudskih glumica i vjerojatno najpoznatija Meksikanka u Hollywoodu, a uz sve to radi kao producentica i redateljica, za što je tijekom svoje dugogodišnje i bogate karijere i nagrađena. No njoj najbliži ljudi znaju da su za njezin uspjeh itekako zaslužni roditelji - Sami Hayek Dominguez i Diana Jiménez Medina

Ako je netko imao veliki utjecaj na život i karijeru Salme Hayek, onda su to njezini roditelji - Sami Hayek Dominguez i Diana Jiménez Medina.

Iako se odavno preselila u Europu, točnije u Francusku, odakle je njezin suprug Francois-Henri Pinault, glumica se trudi svaki slobodan trenutak provesti i s roditeljima, kojima je danas potpora, baš kao što su oni to bili njoj u počecima karijere.

Hayek je rođena u meksičkom Coatzacoalcosu te je provela djetinjstvo u imućnoj i iznimno pobožnoj katoličkoj obitelji. Njezin otac Sami bio je direktor naftne kompanije i vlasnik tvrtke za industrijsku opremu.

Zanimljivo je to da je zapravo libanonskog podrijetla te je 2015. s kćerkom posjetio Babdat, odakle su njegovi preci, gdje je glumica promovirala film 'Prorok', adaptaciju jednog od najslavnijih svjetskih djela Libanonca Halila Džubrana.

  • +3
Salma Hayek s roditeljima Izvor: Profimedia / Autor: OConnor / AFF-USA.com / PA Images / Profimedia

S druge strane, njezina majka Diana bila je poznata operna pjevačica španjolskog porijekla, a bila je i iznimno uspješna u otkrivanju novih talenata.

Iako se već s 24 godine preselila u Los Angeles kako bi ostvarila svoj san i postala jedna od najpoznatijih holivudskih glumica, nikada nije krila koliki je utjecaj obitelj imala na njezin život. Za svog oca Samija rekla je da joj je najveća potpora, kao i da je upravo njemu prvome otkrila da napušta fakultet kako bi se posvetila glumi.

Otac joj je isprva 'poludio' zbog njezine odluke, no na kraju ju je podržao te joj je čak platio satove glume. Godinama kasnije priznala je da nitko u njezinoj obitelji nije ponosan na nju kao što je to on.

Glumica ima i brata Samija, a koji je dobio ime po ocu. 'Imala sam privilegiju odrastati u Coatzacoalcosu u Meksiku s roditeljima i mlađim bratom Samijem. Bili smo jako bliski. Živjeli smo blizu oceana i stalno smo bili vani sa susjedovom djecom, slobodno trčali, igrali nogomet na ulicama i na plaži...', rekla je 2013. za Guardian.

Za razliku od nje, mlađi Sami postao je uspješan dizajner namještaja, a na njegov uspjeh sestra je posebno ponosna. 'Sami, ti si blagoslov u mom životu... iako sam sigurna da ga ja ukrašavam svojim kaosom', napisala je na društvenim mrežama.

Inače, u svojoj biografiji iz 2015. otkrila je da je odrastala u bogatstvu, kao i da je svoju obitelj smatrala kraljevskom. 'Mislila sam da sam princeza. Živjela sam u dvorcu, a moj je otac bio kralj, dok sam ja nosila tijare. Rođena sam kao diva.'

Svojoj djeci Sami i Diana dopuštali su sve, pa čak i da imaju tigra za kućnog ljubimca, a svojedobno su priznali da su od početka znali da će Salma biti uspješna. 'Oduvijek sam znala da će Salmita postići nešto veliko u životu zbog svoje osobnosti, načina na koji uvijek radi ono što želi, a iznenađuje me i dalje jer je nezaustavljiva', priznala je svojedobno njezina majka, ne krijući ponos.

Glumica je, osim toga, otkrila da je malo nedostajalo da predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama u gimnastici. 'Odabrali su me za olimpijski gimnastički tim. Bila sam iznimno fokusirana i jako dobra u tome. No moj otac odbio je poslati me s devet godina u internat, gdje bih šest sati dnevno morala vježbati. Rekao mi je da ne želi da izgubim djetinjstvo.'

Njezini roditelji danas su, baš poput nje, aktivisti i trude se ostvariti snove onima koji su imali manje sreće od njih te su dodijelili mnogobrojne stipendije za glazbeno nadarene. Išli su toliko daleko da su otvorili i glazbenu školu u kojoj su nadarenoj djeci predavali stručnjaci iz Meksiko Cityja.