nijednom na prvom mjestu

Znate li koja zemlja je najviše puta pobijedila na Eurosongu, a koje baš nemaju sreće s pobjedom?

15.05.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Država koja je najviše puta pobjedila na eurovizijskom natjecanju je Irska i to čak 7 puta. No više od 20 tek trebaju osvojiti eurovizijski trofej

Kroz dugu povijest Eurosonga koja traje 67 godina Švedska se pobjedom Loreen proteklog vikenda izjednačila s Irskom (bili su uspješni tijekom 90-ih godina, tri godine za redom su pobijedili) na prvom mjestu po broju pobjeda u takmičenju, a imaju ih po sedam.

Po pet pobjeda ostvarile su Velika Britanija, Francuska i Luksemburg, Izrael je pobjeđivao četiri puta dok su Danska i Norveška po tri puta donijeli natjecanje u svoje zemlje. Od svih zemalja koje su se ikada natjecale, a nisu nikad pobijedile su Hrvatska te Bosna i Hercegovina.

Osim njih na listi zemlja koje nikad nisu osvojile prvo mjesto su i Albanija, Andora, Jermenija, Australija, Bugarska, Češka, Cipar, Mađarska, Island, Litva, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, San Marino, Slovačka, Slovenija, Gruzija.

Od spomenutih zemalja rekorder po godinama učešća bez pobjede je Malta koja je debitirala 1971. s Joeom Grekom i pjesmom 'Marija L-maltija'. Bili su vrlo blizu pobjedi u dva navrata, i 2002. (Ira Losco sa '7th Wonder') i 2005. (Chiara s pjesmom 'Angel') završili su na drugom mjestu.

  • +4
Loreen - pobjednica Eurosonga 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia