OD STRANACA DO LJUBAVNIKA

Znate li istinitu priču iza najljepših ljubavnih filmova svih vremena?

03.12.2022 u 07:33

Bionic
Reading

Trilogija romantičnih filmova nastala je na temelju redateljevog osobnog iskustva

Jeste li čuli za trilogiju koja je sastoji se od filmova: Prije svitanja (Before Sunrise), Prije sumraka (Before Sunset) i Prije ponoći (Before Midnight). Prvi film izdan je 1995. godine, drugi je iz 2004., a posljednji je prikazan u kinima 2013. godine. Svaki od njih prikupio je nekoliko nagrada i nominacija (zajedno s onima za Oscare) te su svi odlično ocjenjeni na IMDb-u (ocjene su navedene prema poretku filmova): 8.1, 8.1 i 7.9. Smatraju se nekim od najboljih romantičnih filmova svih vremena.

Od stranaca do ljubavnika – više o radnji filmske trilogije

Prvi film odnosi se na prvi susret ljubavnika. Američki turist Jesse i francuska studentica Celine upoznali su se na vlaku Budimpešta-Beč. Jesse je pitao Celine hoće li provesti dan s njim u Beču i ona neočekivano pristaje. Susret se pretvori u niz razgovora, iznenadnu ljubav i dugu noć. Drugi film odnosi se na njihov drugi susret devet godina nakon radnje prvog filma.

Režiju filmova potpisuje Richard Linklater koji je poznat i po filmovima Odrastanje (Boyhood) i Probuđeni život (Waking Life). Osvojio je 110 nagrada i više od 150 nominacija (uključujući 5 za Oscara).

Istina priča iza filmova

Filmska trilogija nastala je na temelju njegovog osobnog iskustva. Kad je imao 29 godina upoznao je dvadesetogodišnju djevojku imenom Amy Lehrhaupt s kojom je proveo jednu nezaboravnu.. Ovaj susret nikad nije zaboravio te ga je inspirirao za prvi film Prije svitanja. Nažalost, koliko je poznato, Lehrhaupt nije mogla pogledati prvi film jer je iznenadno preminula.

Uživajte u Prije ponoći

Prije ponoći (Before Midnight) je posljednji film u trilogiji Prije. Prošlo je dvadeset godina otkako su se Jesse (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy) upoznali u vlaku za Beč. Žive u Parizu sa svojim blizankama te su otišli na ljetovanje u Grčku. Tamo dolazi do raznih novih tenzija jer oboje imaju drugačije životne prioritete. Celine se nastoji posvetiti karijeri, a Jesse se želi preseliti i više vremena provoditi sa svojim sinom Hankom (Seamus Davey-Fitzpatrick), sada već tinejdžerom, s kojim ima sve lošiji odnos.

Ovaj nezaboravni ljubavni film možete pogledati i bez gledanja prethodna dva, a dostupan je na Pickbox NOW streaming servisu!